Vaření
Tvarohová pěna s limetkou
BRUNTÁLSKO, ČR | Kdo jednou ochutnal, již nechce jinak. V jednom horském hotýlku na tuhle dobrotu vytrvale chodil kamarád, a když jednou požádal o recept, dostal ho. Vyzkoušel jsem a okamžitě si jej (s drobnou inovací a dlouhým zkoušením zamiloval). Jak na tvarohovou...
Dortík samá čokoláda
BRUNTÁLSKO, ČR | Tenhle dortík bez špetky mouky má svoje kořeny v Itálii, jen s tím rozdílem, že Italové nešetří cukrem a jinak jej zdobí. Nespornou výhodou je, že tuto laskominu můžete konzumovat na mnoho způsobů – jako běžnou jednohubku nebo jako slavnostní dezert....
Špenátová polévka, která překvapí
BRUNTÁLSKO, ČR | Když se řekne špenátová polévka, platí vlastně to samé, co u samotného špenátu. Představa řídké zelené vody mnohdy nekoresponduje s představou gurmánského zážitku. Stačí ovšem opravdu málo a přesně tuhle polévku si dokážete zamilovat. Jak na...
Opravdu rajský krém
BRUNTÁLSKO, ČR | O rajské polévce se obvykle mluví ne zcela lichotivě – hodně lidí si pod tímto slovním spojením představuje řídký červený krém bez výraznější chuti. Ano, i tak se dá rajská polévka udělat, ale určitě je možné přidat několik plusových bodů. Jak na...
Lahodný mrkvový krém
BRUNTÁLSKO, ČR | Jezte mrkev, abyste dobře viděli. Také jste to kdysi slýchávali? Jenže jak ji jíst, kdy vlastně nechutná nic moc? Tohle jsem si myslel až do chvíle, než jsem objevil krémovou variantu téhle kořenové zeleniny. A názor jsem si rychle poopravil. ...
Nepřekonatelné ovesné sušenky
BRUNTÁLSKO, ČR | U této rychlovkové dobroty se zase jednou vyplatilo říci si o recept. Než jsem je vyzkoušel, ani mě nenapadlo, že by vytvoření báječných sušenek mohlo být tak triviálně jednoduché. Chutnají skvěle a navíc Vás může hřát u srdce, že i kalorie nejsou...
Palačinka z banánového těsta
BRUNTÁLSKO, ČR | Oblíbená snídaňová rychlovka, která trvá pár minut a výborně chutná. Je možné realizovat bezlepkovou variaci s kukuřičnou moukou nebo super zdravá s ovesnými vločkami. Ingredience mouky nebo vloček zajišťuje, aby se těsto netrhalo. Jak na...
Fazole s rajčaty a sýrem
BRUNTÁLSKO, ČR | O luštěninách existuje celá řada předsudků: dlouhá příprava nebo třeba neblahé účinky při jejich konzumaci. Pravda? Může být, stejně jako prospěšné účinky na zdraví. Vynechávat tuto skvělou potravinu se nedoporučuje, už třeba proto, že představuje...
Kukuřičná polévka
BRUNTÁLSKO, ČR | Recept na kukuřičnou polévku zavání inspirací v Mexiku a je to pravda. Tahle polévka se u nás nezaslouženě servíruje po čertech málo, přitom ingredience na ní jsou vcelku běžně dostupné. A výsledná chuť je až překvapivě dobrá. Už jste ji vyzkoušeli?...
Buřtová variace na pivě
BRUNTÁLSKO, ČR | Vaření na pivě představuje zážitek, styl, a zejména nezapomenutelnou chuť. Buřty na pivě jsou v podstatě klasikou, na které je možné začínat. Fascinující je zejména rychlost, s jakou je lze připravit. A výsledek stojí za to. Jak na buřtovou variaci na...
Ochutnejte cibulový koláč
BRUNTÁLSKO, ČR | Samá cibule, těsto a slaná chuť. Tahle pochoutka má kořeny v alsassko-lotrinské kuchyni a má jen jedno drobné mínus. Jakmile uděláte svůj první cibulový koláč, velmi rychle zmizí. Varianta snídaně, večeře, předkrm, slaný dezert. Prostě užijete si ho....
Marinované tofu s bramborovou kaší
BRUNTÁLSKO, ČR | Když bychom to hodně zjednodušili, tak tofu je vlastně sójový sýr. Na trhu je poměrně dostupný (na rozdíl třeba od tempehu), prodává se v řadách variant (přírodní, uzený, marinovaný, s mořskou řasou atp.). Pro začátek lze doporučit ochucenou variantu...