Vaření

Salát se zrnky rýže

Salát se zrnky rýže

BRUNTÁLSKO, ČR | Dát si skvělý salát a zároveň se pořádně nadlábnout? Obvykle salátové variace působí v roli přílohy k příloze, nicméně povýšit tuto pochoutku na hlavní (večerní) chod není až zas tak těžké. A hodí se zejména tehdy, pokud máte opravdu málo času. Jak na...

Tortilla s tempeh směsí

BRUNTÁLSKO, ČR | Tempeh jsou vlastně fermentace zpracované sojové boby. Vedle zajímavých nutričních hodnot vynikají i skvělou chutí. K dostání v základní formě (bez chuti) nebo třeba uzený, marinovaný atp. Balení má obvykle 250 g. Uzená varianta se chuťově vzdáleně...

Snídaňová ovesná kaše

BRUNTÁLSKO, ČR | Skutečná lahodná rychlovka. Předně: zapomeňte na instantní kaše (už kvůli chuti, ceně a konzervantům). Udělat si pořádnou teplou snídani totiž zabere jen pár minut času. Plné správné energie, (ideální, když chcete vyrazit třeba na hory), ale hlavně...

Omeleta s přívlastkem luxusní

Omeleta s přívlastkem luxusní

BRUNTÁLSKO, ČR | Udělat omeletu, po které zjihnou i ti největší gastronomičtí ignoranti, není zas tak těžké. Nespornou výhodou je, že ji můžete konzumovat kdykoliv: jako předkrm, snídani, večeři nebo i část hlavního jídla. Není z mé hlavy, že správný zážitek netvoří...

Těstoviny s nádechem Itálie

BRUNTÁLSKO, ČR | Člověk musí být realista: Italové na jedné straně vaří velmi jednoduše, celkový italský šmrnc se hledá někdy jen těžko. Nicméně inspirační postupy nejsou žádnou tajností, což takhle vyzkoušet vaření jen tak s nápadem, vyzkoušet to jako Ital? Jak na...

Hermelín na grilu

Hermelín na grilu

BRUNTÁLSKO, ČR | Provést někdy kalorický hřích není na škodu (dokonce lze vřele doporučit). Ugrilovat si hermelín je přímo učebnicovým příkladem. Nejedná se sice o objevení Ameriky, ale hermelínové delikatesy jen tak nebo s přílohou prostě stojí za to! Jak na hermelín...

Fazolové brownies

Fazolové brownies

BRUNTÁLSKO, ČR | Pokud jsou fazole jako základní ingredience dezertu, tak to vypadá jako čirá bláznivina. Jenže vězte, že to tak není. Tahle pochoutka se dá připravit v ultra zdravé variantě (tam je ovšem mírně potlačena chuť), až po čtyřhvězdičkovou pecku. A to vše...

Koláč jablka versus citron

Koláč jablka versus citron

BRUNTÁLSKO, ČR | Tahle kombinace představuje spojení italského šarmu s vytříbeností alsassko-lotrinské kuchyně… Tradiční jablečný koláč ze severu Francie je totiž vytuněn těstem, které má své kořeny v Itálii. Náročnější proces přípravy, ale chuťové pohárky budou...

Tvarohová pěna s limetkou

Tvarohová pěna s limetkou

BRUNTÁLSKO, ČR | Kdo jednou ochutnal, již nechce jinak. V jednom horském hotýlku na tuhle dobrotu vytrvale chodil kamarád, a když jednou požádal o recept, dostal ho. Vyzkoušel jsem a okamžitě si jej (s drobnou inovací a dlouhým zkoušením zamiloval). Jak na tvarohovou...

Dortík samá čokoláda

Dortík samá čokoláda

BRUNTÁLSKO, ČR | Tenhle dortík bez špetky mouky má svoje kořeny v Itálii, jen s tím rozdílem, že Italové nešetří cukrem a jinak jej zdobí. Nespornou výhodou je, že tuto laskominu můžete konzumovat na mnoho způsobů – jako běžnou jednohubku nebo jako slavnostní dezert....

Špenátová polévka, která překvapí

BRUNTÁLSKO, ČR | Když se řekne špenátová polévka, platí vlastně to samé, co u samotného špenátu. Představa řídké zelené vody mnohdy nekoresponduje s představou gurmánského zážitku. Stačí ovšem opravdu málo a přesně tuhle polévku si dokážete zamilovat. Jak na...

Opravdu rajský krém

BRUNTÁLSKO, ČR | O rajské polévce se obvykle mluví ne zcela lichotivě – hodně lidí si pod tímto slovním spojením představuje řídký červený krém bez výraznější chuti. Ano, i tak se dá rajská polévka udělat, ale určitě je možné přidat několik plusových bodů. Jak na...