BRUNTÁLSKO, ČR | Připravit skvělé hovězí maso je malá věda – nebudu zastírat, že první pokusy obvykle dopadají zoufale. Ze zkušenosti vím, že napoprvé není vhodné začínat steakem, a pokud se chceme vyhnout gulášové klasice, za vhodný materiál lze považovat roštěnou.

Foto: Nikola Schebestiková

Jak na roštěnku na víně

500 g hovězí roštěnky

olivový olej

lžička obyčejné hořčice

cibule

200 ml červeného vína

zásmažka

sůl

Postup

Základem je den předem roštěnky naložit – čím jednodušší marináda, tím lepší (stačí olivový olej, lžička obyčejné hořčice, červené víno – sůl můžete nebo nemusíte; čím déle maso v marinádě necháte, tím lépe, 12-24 hodin ovšem postačí.

Cibulku lehce osmahněte a zalijte cca 100 ml vína a poduste doměkka.

Roštěnky připravte jako steak (osobně peču za každé strany 3 minuty); poté zabalte do alobalu a zhruba 10-15 minut dopékejte v troubě.

Do měkké cibulky přidejte šťávu z pečení a zahustěte zásmažkou.

Příprava

30 minut (plus naložení)

196 kcal (roštěnka) + 3347 kcal rýže / porce

@Tip

K roštěnce je ideální rýže (např. basmati), výborná je také s pečivem a dušenou zeleninou.