BRUNTÁLSKO, ČR | Pečené kuře představuje klasiku všech klasik. Je ovšem pravda, že standardní kořenící výbavu tvoří grilovací koření nebo koření na kuře, sem tam nějaká zelenina navíc. A ačkoliv toto představuje chutnou variantu, není na škodu to zkusit trochu improvizovat.

Foto: Nikola Schebestiková

Jak na pečené kuřátko na rozmarýnu

1 celé kuře

rozmarýn

pórek

plátky anglické slaniny

česnek

lžička medu

pepř

sůl

Postup

Kuře rozčtvrťe, osolte, opepřete, na každý kousek přidejte slaninu, rozmarýn a kousek másla, dospod dejte směs nakrájeného pórku, česneku a lžičku medu.

Nechte rozpustit máslo, poté podlijte vodou; polévejte v cca 15-30 minutových intervalech.

Pamatujte, že pokud chcete křupavou kůžičku, podlévejte naposledy aspoň půl hodiny před konce pečení.

Příprava

90 minut

463 kcal / 1 čtvrtka (stehno)

@Tip

Pečené kuřátko na rozmarýnu kombinujte se zeleninou. K té je ideální svěží mátová omáčka. Jako příloha jsou ideální štouchané brambory.