BRUNTÁLSKO, ČR | Tempeh jsou vlastně fermentace zpracované sojové boby. Vedle zajímavých nutričních hodnot vynikají i skvělou chutí. K dostání v základní formě (bez chuti) nebo třeba uzený, marinovaný atp. Balení má obvykle 250 g. Uzená varianta se chuťově vzdáleně blíží k nakládanému hovězímu.

Foto: Nikola Schebestiková

Jak na tortillu s tempeh směsí

TORTILA:

500 g mouky (žitná 2/3, pšeničná 1/3)

voda 400 ml (horká)

7 lžic oleje

sůl

NÁPLŇ:

250 g tempehu

1 cibule

špenát

červená paprika

koření (např. na mletá masa)

čerstvá zelenina (okurka, rajče)

Postup

TORTILLA:

K vytvoření těsta Vám stačí jen mouka, voda (musí být horká), olej a sůl; mouku můžete kombinovat, pamatujte, že kukuřičná tortilla poněkud hůře drží.

Všechno smíchejte dohromady, pečte jako placku z každé strany cca minutu.

SMĚS:

Osmahněte a poduste cibulku, přidejte tempeh nakrájený na kostičky, dosolte, přidejte koření a cca 10 minut orestujte.

Přidejte připravený špenát, smíchejte dohromady, doplňte čerstvou zeleninou.

Tortillu naplňte připravenou směsí, elegantně zatočte na jedné straně nebo dejte jen na ni.

Příprava

30 minut

293 kcal / 1 tortila s náplní

@Tip

Tortillovou lahůdku je dobré doplnit sklenkou dobrého vína.