Vaření
Zelenina jenom tak
BRUNTÁLSKO, ČR | Vychvalovat blahodárnost zeleniny je nošením dříví do lesa, stejně známá je ale nechuť zejména mužské části populaci ji z různých důvodů konzumovat. Přitom vlastně stačí málo: popustit uzdu fantazii a zeleninu připravit prostě trochu jinak. Co třeba...
Risotto s porcí masa
BRUNTÁLSKO, ČR | Italský původ se u tohoto jídla nezapře. Zároveň je třeba konstatovat, že samotní Italové by obraceli oči v sloup. Jejich perfektní primo pokrm (druhý chod hned za předkrmem) je po česku povýšen na hlavní jídlo. A týká se to obědu nebo rychlé večeře....
Roštěnka na víně
BRUNTÁLSKO, ČR | Připravit skvělé hovězí maso je malá věda – nebudu zastírat, že první pokusy obvykle dopadají zoufale. Ze zkušenosti vím, že napoprvé není vhodné začínat steakem, a pokud se chceme vyhnout gulášové klasice, za vhodný materiál lze považovat roštěnou....
Vepřová panenka s hrachovou kaší
BRUNTÁLSKO, ČR | Na první pohled se to zdá jako pěkná divočina – spojení luxusní vepřové panenky a kaše z luštěnin (žlutý hrách, cizrna nebo jiné). Jenže výsledek je až překvapivě dobrý. Navíc pokud tuto kombinaci zkoušet nechcete, nabízí se varianta přílohové rýže....
Pečené kuřátko na rozmarýnu
BRUNTÁLSKO, ČR | Pečené kuře představuje klasiku všech klasik. Je ovšem pravda, že standardní kořenící výbavu tvoří grilovací koření nebo koření na kuře, sem tam nějaká zelenina navíc. A ačkoliv toto představuje chutnou variantu, není na škodu to zkusit trochu...
Mozarellová fantazie
BRUNTÁLSKO, ČR | V jednoduchosti je prostě krása - vlastně vezmete jen to, co máte po ruce a vytvořte malé kreativní dílo. Jako rychlorychlá svačina, lehká večeře, ale třeba i předkrm může slavit obrovský úspěch. Rychlé, snadné a pár minut. Možná jste už zkoušeli......
Variace s červenou čočkou
BRUNTÁLSKO, ČR | Umístění do názvu slova variace je záměrné – tahle receptura totiž skrývá potěšení pro nemasové i masové milovníky. A přestavuje vzorový prvek smyslného vaření: jednoduché, rychlé, delikatesní s mnoha možnostmi přípravy a servírování. Jak na variaci...
Salát se zrnky rýže
BRUNTÁLSKO, ČR | Dát si skvělý salát a zároveň se pořádně nadlábnout? Obvykle salátové variace působí v roli přílohy k příloze, nicméně povýšit tuto pochoutku na hlavní (večerní) chod není až zas tak těžké. A hodí se zejména tehdy, pokud máte opravdu málo času. Jak na...
Tortilla s tempeh směsí
BRUNTÁLSKO, ČR | Tempeh jsou vlastně fermentace zpracované sojové boby. Vedle zajímavých nutričních hodnot vynikají i skvělou chutí. K dostání v základní formě (bez chuti) nebo třeba uzený, marinovaný atp. Balení má obvykle 250 g. Uzená varianta se chuťově vzdáleně...
Snídaňová ovesná kaše
BRUNTÁLSKO, ČR | Skutečná lahodná rychlovka. Předně: zapomeňte na instantní kaše (už kvůli chuti, ceně a konzervantům). Udělat si pořádnou teplou snídani totiž zabere jen pár minut času. Plné správné energie, (ideální, když chcete vyrazit třeba na hory), ale hlavně...
Omeleta s přívlastkem luxusní
BRUNTÁLSKO, ČR | Udělat omeletu, po které zjihnou i ti největší gastronomičtí ignoranti, není zas tak těžké. Nespornou výhodou je, že ji můžete konzumovat kdykoliv: jako předkrm, snídani, večeři nebo i část hlavního jídla. Není z mé hlavy, že správný zážitek netvoří...
Těstoviny s nádechem Itálie
BRUNTÁLSKO, ČR | Člověk musí být realista: Italové na jedné straně vaří velmi jednoduše, celkový italský šmrnc se hledá někdy jen těžko. Nicméně inspirační postupy nejsou žádnou tajností, což takhle vyzkoušet vaření jen tak s nápadem, vyzkoušet to jako Ital? Jak na...