BRUNTÁLSKO, ČR | Italský původ se u tohoto jídla nezapře. Zároveň je třeba konstatovat, že samotní Italové by obraceli oči v sloup. Jejich perfektní primo pokrm (druhý chod hned za předkrmem) je po česku povýšen na hlavní jídlo. A týká se to obědu nebo rychlé večeře.

Foto: Nikola Schebestiková

Jak na risotto s porcí masa

rýže arborio (500 g)

0,5 kg krůtího masa

2 větší cibule

2 dl vína

0,25 l vývaru

stroužek česneku

sůl

Postup

Nejdříve si připravte maso: můžete dopředu naložit (stačí olivový olej, trochu česneku, případně špetka soli); orestujte, poduste (nebo vařte souběžně).

Postup je stejný jako když připravujete italské risotto: cibuli nakrájejte na proužky, osmahněte, poduste l přidejte rýži, zalijte vývarem a vínem (nebojte se použít červené).

Vařte, než bude rýže měkká – nedejte ovšem na babské rady, že není třeba podlévat, často je třeba doplnit vodu.

Nakonec přidejte maso; pamatujte, že konzistence risotta musí být krémová (dozdobte bylinkou).

Příprava

30 minut

490 kcal / porce