KRNOV | Přípravy na novou turistickou sezonu, která začíná 15. května, vrcholí. V tisku jsou brožurky s potřebnými informacemi pro návštěvníky města, správci památek provádí poslední opravy, upřesňují se programy kulturních akcí. Napilno má také Turistické informační centrum (TIC) Krnov. To vedle zahájení sezony v podobě Dne otevřených památek, jež se koná v sobotu 19. května, připravilo širokou nabídku tradičních služeb a také řadu novinek.

Foto: MěÚ Krnov

K těm patří především půjčovna elektrokol nebo aplikace Krnovem na koloběžce. „Celkem jich v půjčovně máme sedm, tři treková, dvě horská a dvě krosová. Při výpůjčce je nutné složit vratnou kauci ve výši dva tisíce korun a předložit doklad totožnosti. Cena půjčovného se pak odvíjí podle délky výpůjčky, od 80 korun za dvě hodiny po 320 korun za celý den,“ uvádí Zuzana Pavlusová z odboru strategického rozvoje s tím, že dobíjecí stanice je v TIC Krnov. Lidé, kteří si elektrokolo v TIC zapůjčí a zamíří s ním na Osoblažsko, mohou využít dohody mezi provozovatelem osoblažské úzkokolejky a města Krnova o jejich bezplatné přepravě.

Kromě elektrokol si lze v TIC půjčit trekové hole, šachové figurky, které jsou určeny pro hru v šachy na šachovém stole vedle památníku Leopolda Bauera, a také koloběžky. „Ke koloběžkám nabízíme možnost si stáhnout z webu play.google.com aplikaci Krnovem na koloběžce, která má dvě obtížnosti, pro děti a dospělé, a nabízí tři trasy dlouhé dva, deset a čtyřicet kilometrů. Aplikace uživatele provede po památkách a zajímavých místech v Krnově a okolí,“ řekla Zuzana Pavlusová.

Po loňském úspěchu pokračuje i tuto sezonu soutěž o pamětní mince, kterou pořádají města Krnov, Jeseník a Prudnik. „Úkolem je navštívit devět vyhlídkových míst a z nich si ve vandrovní knížce odnést otisk razítka. Sběrem razítek lze získat mince pořadatelských měst, které si turisté sami vyrazí na razicích strojích,“ popsala Zuzana Pavlusová. V Krnově je vandrovní knížka k dostání v TIC a také na třech vyhlídkových místech, jimiž jsou radniční věž, synagoga a rozhledna na Cvilíně. Pokud soutěžící získá všechna tři krnovská razítka, má možnost si vyrazit groš Matyáše Korvína. Stejný postup platí i v dalších dvou městech. V Jeseníku je odměnou pamětní mince 750 let města Jeseník a v polském Prudniku prudnický talar.

Zdroj: MěÚ Krnov