VRBNO POD PRADĚDEM – MNICHOV  | První dešťové srážky v teplých dnech daly zelenou tahu obojživelníků k vodním tokům. Reprodukční pouť mívá spoustu obětí, když žáby hynou zbytečně pod koly aut. Nad Mnichovem se ale daří většinu ochránit. Pavel Jelínek jen za pátek 13. dubna přenesl v kbelících k rybníkům na sedm set žab, ponejvíce ropuch. V sobotu se přidali další dobrovolníci, a ještě zdaleka nekončí. 

Alena Kiedroňová

Nad silnicí z Vrbna pod Pradědem do Zlatých Hor je natažen dlouhatánský pás z modré fólie upevněné na kůlech. Je zčásti zahrabaná zeminou, aby se žáby nepodhrabaly a nedostaly se na frekventovanou silnici. I tak se to části podaří, když vítr nebo lesní zvěř fólii strne. U záchytného pásu jsou zahrabány děravé kbelíky, do kterých žáby spadnou a ven se samy nedostanou. Dobrovolníci kbelíky i několikrát za den přenesou a vysypou v areálu rybníků. Když chcete obojživelníky pozorovat, musíte se pozorně zahledět do trávy, která je jim přirozenou skrýší. Jsou jich tady stovky.

“Jen co zapršelo, daly se žáby na cestu. Je jich hrozně moc, jen do pátku jsem jich přenesl sedm stovek. Mám co dělat, a se mnou i všichni další, kteří se přidají,” řekl Pavel Jelínek. Stíhá i seškrabávat těla žab z asfaltu, těch, které ani hbité skoky před automobily nezachránily. Není to hezký pohled, časem se přidává ještě nezaměnitelný zápach rozkládajících se žabích těl. Zachránit co nejvíce tvorů, to je smysl akce, kterou odborně zaštiťuje Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

Foto: MěÚ Vrbno pod Padědem