BRUNTÁLSKO, ČR | Když bychom to hodně zjednodušili, tak tofu je vlastně sójový sýr. Na trhu je poměrně dostupný (na rozdíl třeba od tempehu), prodává se v řadách variant (přírodní, uzený, marinovaný, s mořskou řasou atp.). Pro začátek lze doporučit ochucenou variantu – uzenou, marinovanou…

Marinované tofu s bramborovou kaší

Foto: Nikola Schebestiková

Jak na marinované tofu s bramborovou kaší

Co je potřeba
TOFU
tofu (balení á 250 g), olivový olej
kukuřičná mouka, víno, bylinky, sůl
KAŠE
brambory (500 g), cibule, mléko, máslo

Postup
TOFU | Nakrájejte na kostičky, naložte do směsi oleje, vína, soli, přidejte bylinky (můžete provensálské, postačí tradiční majoránka). Nechejte naložené ideálně přes noc, v horším případě pár hodin.
Pro pečení přichází možná nelogický krok: po vyjmutí z marinády lehce obalte v kukuřičné mouce, tofu tak získá zajímavý rozměr a pečte jako maso (stačí cca 10 minut)
BRAMBOROVÁ KAŠE | Zde vlastně není co vysvětlovat, uvařte brambory a rozšťouchejte (nemixujte, bramborové pyré je nechvalně proslulé retro).
Přidejte cibulku osmaženou dozlatova, trochu másla a teplého mléka (doporučuji nemít u kaše příliš řídkou konzistenci, ta vizuálně nevypadá nejlépe).

Příprava
40 minut
1 350 KCAL / porce (130 KCAL tofu)
Vystačí na cca 2 porce