BRUNTÁLSKO, ČR | Připravit skvělé hovězí maso je malá věda – nebudu zastírat, že první pokusy obvykle dopadají zoufale. Ze zkušenosti vím, že napoprvé není vhodné začínat steakem, a pokud se chceme vyhnout gulášové klasice, za vhodný materiál lze považovat roštěnou.
Jak na roštěnku na víně
500 g hovězí roštěnky
olivový olej
lžička obyčejné hořčice
cibule
200 ml červeného vína
zásmažka
sůl
Postup
Základem je den předem roštěnky naložit – čím jednodušší marináda, tím lepší (stačí olivový olej, lžička obyčejné hořčice, červené víno – sůl můžete nebo nemusíte; čím déle maso v marinádě necháte, tím lépe, 12-24 hodin ovšem postačí.
Cibulku lehce osmahněte a zalijte cca 100 ml vína a poduste doměkka.
Roštěnky připravte jako steak (osobně peču za každé strany 3 minuty); poté zabalte do alobalu a zhruba 10-15 minut dopékejte v troubě.
Do měkké cibulky přidejte šťávu z pečení a zahustěte zásmažkou.
Příprava
30 minut (plus naložení)
196 kcal (roštěnka) + 3347 kcal rýže / porce
@Tip
K roštěnce je ideální rýže (např. basmati), výborná je také s pečivem a dušenou zeleninou.