KRNOV | Žáci základní školy v Žižkově ulici se od začátku května musejí obejít bez své školní jídelny a na oběd docházejí do vzdálenějších stravoven v ulici 9. května nebo na náměstí Hrdinů. Interiér jídelny a kuchyně v zařízení školního stravování je totiž v rekonstrukci, která by měla skončit v polovině října.

„Stavební práce budou ukončeny tak, aby 29. září mohla v kuchyni začít montáž gastrozařízení. Strávníci by do opravené jídelny měli poprvé přijít v pondělí 19. října,“ uvedla vedoucí odboru veřejných zakázek Klára Hazuchová. A na co se mohou strávníci těšit? „Na tradičně chutné jídlo, příjemný personál, krásné nové prostředí a také na plynulejší a rychlejší systém výdeje obědů, což bude znamenat kratší čekání ve frontě,“ prozradila ředitelka zařízení školního stravování Jiřina Krajdlová.

KRNOV | Oprava jídelny a kuchyně zahrnuje mimo jiné výměnu veškerých rozvodů sítí a vzduchotechniky, instalaci akustických podhledů v jídelně, přeměnu dřívější menší jídelny na konferenční místnost, zřízení salonku pro zaměstnance školy a externí strávníky nebo opravu navazujících technických prostor včetně sociálního zařízení.

Stavební práce, které realizuje firma MG NOW, budou stát 18 milionů korun. Původní částka ale byla o milion a půl nižší. „Během stavby byla zjištěna řada skutečností, s nimiž projekt nemohl počítat. Například po odkrytí stávající betonové podlahy v jídelně bylo zjištěno, že podklad je nesoudržný a není možné provádět další práce podle projektové dokumentace. Původní hrubá podlaha byla proto odstraněna a nahrazena zcela novou skladbou podkladních vrstev. To celé přišlo na téměř 600 tisíc korun bez DPH,“ řekl Jan Šrubař z odboru veřejných zakázek.

K dalším vícepracím patří například dodatečná úprava otopného systému nebo celoplošná oprava omítek, když původní projekt počítal jen s lokálními úpravami, které by znehodnocovaly celkový dojem z komplexní rekonstrukce. Z drobnějších položek to je doplnění chladírny o signalizaci poruch.

„K osazení chladírny tímto zařízením jsme se rozhodli na základě doporučení zhotovitele. Monitoring má tu výhodu, že na rozdíl od detektoru rozpozná poruchy nebo zvýšení teploty v boxu a může o této situaci sám odeslat sms odpovědnému pracovníkovi. Další výhodou monitoringu je evidence teplot uvnitř boxů a možnost vzdáleného ovládání,“ vysvětlil Jan Šrubař s tím, že vícepráce si vyžádaly změnu termínu dokončení díla z původního 23. září na 14. října. Do tohoto termínu je zahrnuta i instalace nové gastrotechnologie, kterou za 10 milionů korun dodá firma GASTRO MACH.

Zdroj: MěÚ Krnov