BRUNTÁL | Město Bruntál v minulých týdnech dokončilo významné investice do dalších dvou školních vývařoven. Obnovy školních kuchyní se dočkaly ZŠ Cihelní a MŠ Pionýrská. Výše vynaložených prostředků z rozpočtu města přesáhla dvacet milionů korun.

Foto: MěÚ Bruntál

Kompletní rekonstrukce školní kuchyně ZŠ Cihelní byla završena v polovině září. Zahrnovala stavební úpravy včetně výměny nevyhovujících povrchů, odbourání nepotřebných či nevyhovujících dělících příček a zřízení nových dělících příček mezi technologickým vybavením kuchyně a mezi kuchyní a jídelnou. V prvním podlaží byly nově zřízeny sklady s lednicemi.

Součástí rekonstrukce byla výměna zdravotechniky, elektroinstalace a vzduchotechniky. Odvětrání kuchyně je řešeno pomocí digestoří s integrovanou rekuperací. Vývařovna pak dostala zcela novou a moderní gastrotechnologii. Celkové náklady na obnovu kuchyně ZŠ Cihelní činily 13,85 milionu korun včetně DPH.

Obdobná rekonstrukce školní vývařovny byla v závěru letních prázdnin dokončena v MŠ Pionýrská. Zde byla provedena oprava stavebních konstrukcí včetně výměny nevyhovujících povrchů, vybourání starých příček a zřízení nových v souladu s modernizací provozu. Obnovou prošly také elektroinstalace, zdravotechnické instalace, vzduchotechnika a jídelní výtahy. Výměna gastrotechnologie zahrnovala varnu a některé provozní místnosti. Celková investice zde dosáhla 7,6 milionu korun.

„Obě školní kuchyně už nutně potřebovaly rekonstrukci, protože z velké části byly ještě v původním stavu, s vybavením starým několik desítek let. Jde o naše děti, jejich zdraví, takže rekonstrukce školních kuchyní a výměna gastrotechnologie je naše priorita,“ řekl starosta města Martin Henč.

„Dlouhodobě se soustředíme na modernizaci budov škol a školských zařízení v Bruntále včetně jejich vybavení. V minulém roce jsme zrekonstruovali vývařovnu ZŠ Jesenická, letos rovnou dvě školní kuchyně. Chtěl bych upřímně poděkovat pracovníkům městského úřadu za přípravu a realizaci, projektantu a autorskému dozoru, realizačním firmám, stavebnímu dozoru a v neposlední řadě zaměstnancům obou školských organizací, kteří poskytli velmi dobrou součinnost při rekonstrukcích. Určitě budeme v našem úsilí pokračovat, například na ZŠ Okružní,“ podotkl místostarosta Bruntálu Petr Rys, který má na starosti správu majetku města.

Zdroj: MěÚ Bruntál