OPAVSKO, POCHEŇ | Pocheň v okrese Opava nepatří k turisticky vyhledávaným místům. Přesto návštěva tohoto malebného údolí s přehradou stojí za to, pokud hledáte trochu klidu a svěží vzduch. Pro podzimní nedělní procházku představuje zajímavou alternativu.

Vyrazte na špacír do údolí přehrady Pocheň

Foto: Michal Novotný

Ale hezky po pořádku – pokud hledáte na Pochni pamětihodnosti, tak budeme rychle hotoví. Za zmínku stojí památkově chráněná zvonička (u chalupy č. p. 6) a zřícenina hradu Vartnov, kam vystoupáte po kratší námaze během několika minut. Toť víceméně vše.

Při procházce nebo podzimní cyklovyjížďce ovšem můžete pokračovat hlouběji do údolí, po cyklostezce můžete dojít nebo dojet až do Býkova), cestou na vás čeká lesní studánka. Jestli chcete větší výšlap, zkuste vyrazit po zelené směr Lichnov nebo směr Úvalno.

Ač v letošním roce zřejmě již počasí nedovolí, nemůžeme zapomenout na proslulá pocheňská šlapadla. Za poměrně slušný peníz je lze vypůjčit v Hospůdce U Bobra, kde na vás celoročně čeká pěnivý mok nebo kofola.

Jak se tam dostat?

Autem přes Brumovice a Úblo (z Bruntálu cca 27 km a okolo 40 minut). Z Krnova jede přímý autobus (půlhodinka), vystoupíte na konečné v Úble a cca 2 km dojdete pěšky.

Tip na procházku

Autobusem z Krnova do Úbla na konečnou, pěšky do Pochně, po zelené do Úvalna na rozhlednu Hanse Kudlicha, vlakem z Úvalna zpátky (cca 10 km).