BRUNTÁLSKO, ČR | Samá cibule, těsto a slaná chuť. Tahle pochoutka má kořeny v alsassko-lotrinské kuchyni a má jen jedno drobné mínus. Jakmile uděláte svůj první cibulový koláč, velmi rychle zmizí. Varianta snídaně, večeře, předkrm, slaný dezert. Prostě užijete si ho.

Cibulový koláč

Foto: Nikola Schebestiková

Jak na cibulový koláč

Co je potřeba
TĚSTO
400 g celozrnné mouky, 300 ml vody
1,5 lžíce olivového oleje, 1,5 lžičky soli
cca 10-15 g droždí
NÁPLŇ
0,75 kg cibule, 150 g slaniny
100 ml smetany, créme fraiche (200 ml)
4 vejce, koření (pepř, tymián), kapka vína, sůl

Postup
TĚSTO | Těsto je vlastně variací těsta na pizzu (smíchejte všechny ingredience v pořadí: voda, olej, sůl, mouka, droždí) a nechte vykynout; poté umístěte do formy, vytvořte vysoký okraj
NÁPLŇ | Den předem si vytvořte créme fraiche.
Cibuli nakrájejte na proužky, orestujte, poduste cca 20 min (přidejte vodu a víno). Orestujte slaninu, u vajec oddělte žloutek, z bílku vyšlehejte sníh.
Spojte ingredience (cibuli, slaninu, vejce, créme fraiche, sníh, dosolte, opepřete, přidejte bylinky), přidejte do korpusu.

Příprava
70 minut
Pečte na 200 stupňů (cca 25-30 minut)
12 262 KCAL / celý koláč
Z koláče získáte cca 16 větších kousků

@CRÉME FRAICHE
Smíchejte smetanu (na šlehání) s podmáslím cca v poměru 1:10 a nechejte cca den odpočívat při pokojové teplotě.