BRUNTÁLSKO, ČR | Tempeh jsou vlastně fermentace zpracované sojové boby. Vedle zajímavých nutričních hodnot vynikají i skvělou chutí. K dostání v základní formě (bez chuti) nebo třeba uzený, marinovaný atp. Balení má obvykle 250 g. Uzená varianta se chuťově vzdáleně blíží k nakládanému hovězímu.
Jak na tortillu s tempeh směsí
TORTILA:
500 g mouky (žitná 2/3, pšeničná 1/3)
voda 400 ml (horká)
7 lžic oleje
sůl
NÁPLŇ:
250 g tempehu
1 cibule
špenát
červená paprika
koření (např. na mletá masa)
čerstvá zelenina (okurka, rajče)
Postup
TORTILLA:
K vytvoření těsta Vám stačí jen mouka, voda (musí být horká), olej a sůl; mouku můžete kombinovat, pamatujte, že kukuřičná tortilla poněkud hůře drží.
Všechno smíchejte dohromady, pečte jako placku z každé strany cca minutu.
SMĚS:
Osmahněte a poduste cibulku, přidejte tempeh nakrájený na kostičky, dosolte, přidejte koření a cca 10 minut orestujte.
Přidejte připravený špenát, smíchejte dohromady, doplňte čerstvou zeleninou.
Tortillu naplňte připravenou směsí, elegantně zatočte na jedné straně nebo dejte jen na ni.
Příprava
30 minut
293 kcal / 1 tortila s náplní
@Tip
Tortillovou lahůdku je dobré doplnit sklenkou dobrého vína.