KRNOV | Posádky Zdravotnické záchranné služby MSK byly včera, v pátek 4. října odpoledne, volány k případu intoxikace nebezpečným oxidem uhelnatým na Bruntálsku. Krajští operátoři přijali před třináctou hodinou tísňové volání z Krnova a k zásahu byly vyslány dva pozemní týmy – zdravotnický a lékařský, spolu s vrtulníkem letecké záchranné služby. První záchranáři byli na místě události během šesti minut od přijetí výzvy.    

Foto: ZZS MSK

„Pomoci již žel nemohli muži seniorského věku, který se v bytě nalézal bez známek života a zasahující lékař u něj mohl již pouze konstatovat smrt. Šestasedmdesátiletá žena se nacházela v bezvědomí a přímém ohrožení života. Musela být zaintubována a připojena k přístrojem řízenému dýchání. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byla připravena k transportu do zdravotnického zařízení a poté ji záchranáři předali na anesteziologicko-resuscitačním oddělení krnovské nemocnice,” uvedl Lukáš Humpl , tiskový mluvčí ZZS MSK.

„V pátek 4. října 2024 po poledni zasahovali v Krnově místní profesionální hasiči u úniku oxidu uhelnatého. Událost byla na tísňovou linku ohlášena necelou půl hodinu po poledni s požadavkem na otevření uzavřených prostor. Hasiči vnikli do bytu a uvnitř nalezli dvě osoby v bezvědomí, u obou spolu s policisty zahájili poskytování první pomoci a oživovací pokusy. V jednom z případů byli úspěšní, u druhé osoby přivolaný lékař konstatoval smrt,” sdělil Jakub Kozák, tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje.

Policisté z obvodního oddělení Krnov včerejšího dne 4. října 2024 kolem 12:30 hodin byli přivoláni k jednomu z bytových domů z důvodu, že lidé žijící v bytě neotevírají a nereagují jak na zazvonění, tak ani na telefonické volání. Na místo byli přivoláni hasiči, kteří provedli násilné otevření dveří do bytu. Jakmile společně muži zákona a hasiči do obydlí vešli, viděli dvě osoby, které nejevily známky života. Ve spolupráci s hasiči muže i ženu vynesli mimo byt a začali oběma poskytovat první pomoc. U muže (r. 1950) i přes poskytovanou první pomoc byla konstatována smrt. Žena (r. 1948) byla následně předána přivolaným záchranářům,” informovala k události  mluvčí policie Eva Michalíková.

Okolnostmi a příčinami této nešťastné události se zabývají policisté z územního odboru Bruntál. Policisté prověřují, zda za úmrtím není možná otrava oxidem uhelnatým, a také se budou zabývat, zda byl hlásič koncentrace oxidu uhelnatého funkční.

Oxid uhelnatý vzniká při nedokonalém hoření a spalování, je bezbarvý, bez chuti a bez zápachu, je hořlavý, výbušný a smrtelně jedovatý. Velmi často dochází k intoxikacím, jejichž zdrojem jsou plynová topidla, krby nebo kotle na tuhá paliva, je tedy vhodné důsledně provádět údržbu a kontrolu těchto zařízení.

Hasiči dlouhodobě propagují a doporučují hlásiče kouře a rovněž detektory oxidu uhelnatého, které včas varují před nebezpečím otravy – pořídit si je můžete za cenu v řádu stokorun.

Oxid uhelnatý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu, takže je prakticky nemožné ho lidskými smysly včas zjistit. Dokáže rychle způsobit bezvědomí s možnosti trvalého poškození zdraví, či smrti. I malé množství oxidu uhelnatého v místnosti stačí k tomu, aby došlo k těžké otravě. Účinně varovat před nebezpečím intoxikace dokáží speciální senzory a čidla, která lze zakoupit ve specializovaných obchodech a umístit v domácnosti.