KRNOV | Podle informací Ministerstva dopravy ČR zbývá do konce roku 2024 vyměnit ještě více než 220 tisíc řidičských průkazů, kterým letos končí platnost. Několik stovek z nich vlastní řidiči ve správním obvodu Krnova.

Foto: Ministerstvo dopravy

O výměnu řidičského průkazu z důvodu uplynutí platnosti je možné požádat nejdříve tři měsíce před skončením jeho platnosti, a to osobně na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností, nebo elektronicky přes Portál dopravy. Při elektronické žádosti si řidič vybere, na kterém úřadu obce s rozšířenou působností si chce svůj nový průkaz vyzvednout. Seznam všech obecních úřadů obcí s rozšířenou působností je k dispozici na webových stránkách Ministerstva dopravy ČR www.mdcr.cz.

Elektronicky i osobně je možné podat žádost o výměnu stávajícího řidičského průkazu, jak ve lhůtě standardní, tj. do 20 dnů, tak i ve lhůtě zrychlené, tj. do 5 pracovních dnů. V případě zrychlené lhůty je tento úkon zpoplatněn částkou 700 Kč. Pokud však dojde k podání elektronické žádosti přes Portál dopravy, tak je tento úkon v případě zrychlené lhůty zpoplatněn částkou 560 Kč, tj. o 20 % nižší. Při podání elektronické žádosti dochází k úhradě tohoto správního poplatku v okamžiku vyzvednutí nového řidičského průkazu.

Při osobním podání žádosti o výměnu řidičského průkazu je nutné doložit platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz. Žadatel nepředkládá papírovou fotografii, ta je pořízena na místě, nebo stažena z registrů vedených ministerstvem vnitra. Nový řidičský průkaz lze vyzvednout osobně, nebo také na základě ověřené plné moci prostřednicím zmocněnce, ale stávající doklad je nutné odevzdat při převzetí nového.

Pro vyřízení nového řidičského průkazu na krnovském oddělení registru vozidel a řidičských průkazů lze využít rezervaci termínu v rezervačním systému, který je k dispozici na webu města krnov.cz v odkazu Online služby. Jeho prostřednictvím je možné se objednat až 60 dnů předem a tímto předejít možným frontám.

V rámci správního obvodu ORP Krnov zbývalo k 1. 8. 2024 vyměnit 535 řidičských průkazů. Petr Žukovský, vedoucí odboru správního

Zdroj: MěÚ Krnov