BRUNTÁLSKO, ČR | Samá cibule, těsto a slaná chuť. Tahle pochoutka má kořeny v alsassko-lotrinské kuchyni a má jen jedno drobné mínus. Jakmile uděláte svůj první cibulový koláč, velmi rychle zmizí. Varianta snídaně, večeře, předkrm, slaný dezert. Prostě užijete si ho.
Jak na cibulový koláč
Co je potřeba
TĚSTO
400 g celozrnné mouky, 300 ml vody
1,5 lžíce olivového oleje, 1,5 lžičky soli
cca 10-15 g droždí
NÁPLŇ
0,75 kg cibule, 150 g slaniny
100 ml smetany, créme fraiche (200 ml)
4 vejce, koření (pepř, tymián), kapka vína, sůl
Postup
TĚSTO | Těsto je vlastně variací těsta na pizzu (smíchejte všechny ingredience v pořadí: voda, olej, sůl, mouka, droždí) a nechte vykynout; poté umístěte do formy, vytvořte vysoký okraj
NÁPLŇ | Den předem si vytvořte créme fraiche.
Cibuli nakrájejte na proužky, orestujte, poduste cca 20 min (přidejte vodu a víno). Orestujte slaninu, u vajec oddělte žloutek, z bílku vyšlehejte sníh.
Spojte ingredience (cibuli, slaninu, vejce, créme fraiche, sníh, dosolte, opepřete, přidejte bylinky), přidejte do korpusu.
Příprava
70 minut
Pečte na 200 stupňů (cca 25-30 minut)
12 262 KCAL / celý koláč
Z koláče získáte cca 16 větších kousků
@CRÉME FRAICHE
Smíchejte smetanu (na šlehání) s podmáslím cca v poměru 1:10 a nechejte cca den odpočívat při pokojové teplotě.