KRNOV | Na náměstí Míru pokračuje rekonstrukce školní budovy pro potřeby základní umělecké školy. Oprava za více než 82 milionů korun včetně DPH byla zahájena v červnu loňského roku a potrvá do května roku 2023.

Foto: MěÚ Krnov

Jak daleko za osm měsíců stavba pokročila, popsal Zbyněk Moravec z odboru investic a správy majetku: Jsou už hotové nové vodovodní a kanalizační přípojky a vnější hydroizolační vrstvy podzemního zdiva. V suterénu je provedena ležatá kanalizace, betonové mazaniny a jsou vyzděny příčky. Probíhá postupné bourání starých stropů a montáž a betonáž nových stropních konstrukcí. Součástí rekonstrukce je i zcela nová dispozice místností v jednotlivých patrech, proto byla řešena úprava vnitřních svislých nosných konstrukcí, kdy se některé zdi odbourávaly nebo zesilovaly a některé nové vyzdívaly. V přípravě jsou také základy pro výtah. Následovat bude rekonstrukce střechy, vyzdění a výměna oken a v létě by stavbaři měli začít s výstavbou koncertního sálu.

Rekonstrukce školní budovy, která byla postavena v roce 1892, zahrnuje kompletní opravu stávajících prostor a přístavbu koncertního sálu pro sto návštěvníků. Sál se skládá ze dvou sekcí, ze samotného sálu a foyeru. V prostorách školy se budou nacházet učebny, zkušebna dechového orchestru, kanceláře, hygienická zařízení a technické zázemí. Kolektivní obory, tedy výtvarný, taneční a literárně-dramatický, budou umístěny ve třetím nadzemním podlaží. Výtvarníci dostanou k dispozici dvě učebny a keramickou dílnu, učebna tanečního oboru bude mít speciální podlahu s povrchem vhodným pro dětská taneční studia, na stěnách budou umístěna zrcadla a madla, a také dramatický obor bude mít vlastní učebnu. Po přestavbě bude škola kompletně bezbariérová. Pro osoby se zdravotním postižením bude zajištěn vstup do budovy po rampě z prostoru nádvoří, výtah pak najdou v zrcadle centrálního schodiště.

Žáci ZUŠ Krnov by měli školu na nové adrese začít navštěvovat ve školním roce 2023/2024.

Zdroj: MěÚ Krnov