KRNOVSKO | Houpačky, hrazda, posilovací stroje, houpadla pro nejmenší, altán, lavičky, stoly, odpadkové koše. To je vybavení právě dokončené odpočinkové plochy v ulici Pod Ježníkem, jejíž součástí je také hrací travnatá plocha. Ta se ale zazelená až na jaře.

Foto: MěÚ Krnov

„Při zadání zakázky jsme vycházeli z rozhodnutí zastupitelů, kteří ze dvou variant řešení hřiště vybrali prostorově menší. Skládá se ze zatravněné plochy ke hře o rozměrech 8 krát 14 metrů, herních prvků pro děti, posilovacích strojů, altánu a mobiliáře,“ uvedla vedoucí oboru veřejných zakázek Klára Hazuchová.

Hřiště za 1,3 milionu korun vybudovala společnost AF Stav, na výběru mobiliáře se podílel městský architekt. „Společně s městským architektem pracujeme na katalogu prvků městského mobiliáře do veřejného prostoru, který by měl postupně sjednotit používaný mobiliář ve městě. Lavičky, stoly a odpadkové koše, které jsou umístěné na hřišti, z tohoto katalogu vycházejí,“ dodala Klára Hazuchová.

Nově vybudované hřiště se nachází v lokalitě zástavby rodinnými domy, z nichž většina byla postavena po roce 2000. Stavebníci tehdy byli informováni, že na jedné z parcel v budoucnu bude hrací plocha pro jejich děti. Tento závazek městu připomněli počátkem roku 2015 občané, kteří podepsali petici za výstavbu dětského a sportovního hřiště.

Reakcí bylo zahájení projektové přípravy multifunkčního hřiště s hrací plochou 35 krát 17 metrů s in-line okruhem za téměř 4,5 milionu korun. Proti takto velké investici a charakteru hřiště se ale ohradili jak členové komise pro architekturu a urbanismus, tak obyvatelé z okolí plánovaného hřiště. Projekt byl proto přepracován a zastupitelům nabídnuty dvě varianty, lišící se především velikostí hrací plochy. Ti se nakonec téměř jednomyslně shodli na prostorově menší.

Zdroj: MěÚ Krnov