ČR | Tělo neumí produkovat dostatečné množství vitaminu D bez slunce. Pomůže strava a procházky. Jaro bývá obdobím, kdy se pravidelně vystavujeme slunečním paprskům. Letošní rok je poněkud odlišný, lidé tráví více času doma, pohybu je méně a svalová tkáň a kosti tím mohou trpět. Francouzská agentura pro bezpečnost potravin, životního prostředí a ochrany zdraví při práci ANSES připomněla, jak tělu zajistit dostatečné množství vitaminu D i v podmínkách koronavirových omezení.

Foto: ilustrační – Pixabay

Jezte stravu bohatou na vitamin D, například mastné ryby (sledě, sardinky, lososy či makrely), vnitřnosti (zejména játra), vaječný žloutek, mléčné výrobky obohacené o vitamin D, máslo nebo margarín, sýry a maso. Doporučuje se konzumovat ryby a mléčné výrobky dvakrát za týden a maximálně půl kila masa týdně. Mastné výrobky a tuky přidávejte do jídelníčku střídmě. Upřednostňujte výrobky rostlinného původu.

Choďte na sluníčko. Je téměř nemožné dosáhnout dostatečné hladiny vitaminu D pouze správnou stravou. Stačí vystavit slunci obličej a paže po dobu dvaceti minut denně, třebaže se schopnost syntetizovat vitamín D u každého liší. Je nižší u starších lidí a osob s tmavší pokožkou, proto by měli více chodit ven. Totéž platí pro ženy po menopauze, u kterých je zvýšené riziko demineralizace kostí, u malých dětí a těhotných žen. Slunečních paprsků si můžete užít na procházce, při sportu, na zahradě nebo balkoně, ale také u otevřeného okna.

Většina Francouzů v současnosti trpí nedostatkem vitaminu D, informovala spotřebitelská organizace UFC-Que Choisir. Přesto ANSES nedoporučuje spoléhat na doplňky stravy, jejichž užívání může vést k předávkování. To pak ohrožuje kardiovaskulárního systému a ledviny.

Jiný přístup zvolil britský úřad pro veřejné zdraví Public Health England (PHE), který naopak doporučuje doplňovat vitamin D v těle vhodně zvolenými potravními doplňky. Dávka má být 10 mikrogramů denně pro všechny, nezávisle na tom, zda patří k rizikovým skupinám.

Podle organizace Nutraingredients některé výzkumy ukazují, že správné množství vitaminu D v těle může posílit obranyschopnost organismu proti infekcím dýchacích cest. Rozhodně však nebylo prokázáno, že by vitamin D chránil před koronavirovou nákazou nebo ji dokonce léčil, jak upozorňuje Národní zdravotní služba Velké Británie.

Zdroj: dTest

REDAKCE STA on EmailREDAKCE STA on FacebookREDAKCE STA on InstagramREDAKCE STA on Twitter
REDAKCE STA
Redakce zpravodajství STA Bruntálsko přináší každodenní aktuální informace z bruntálského regionu, ale i Moravskoslezského kraje.

Chci dostávat čerstvé zprávy z našeho regionu

Děkujeme za Vaše přihlášení.