BRUNTÁL | Od roku 2007 mají pacienti Podhorské nemocnice v Bruntále možnost podstoupit virtuální kolonoskopii. Před třinácti lety byla nemocnice, jež patří do sítě AGEL, v tomto směru novátorem a metodu nabídla jako jedna z prvních v Česku. Od té doby již prošly speciálním vyšetřením tlustého střeva přes dva tisíce pacientů.

Foto: Podhorská nemocnice

Virtuální kolonoskopie je vyšetření tlustého střeva na CT přístroji pomocí unikátního softwaru. Lékaři mohou metodu využít jako alternativu endoskopické kolonoskopie nebo jako doplňující vyšetření, pokud nelze pacienta vyšetřit klasicky, například kvůli zúžení střeva, nadměrné vinutosti, netoleranci kolonoskopu atp. Nejčastěji jsou touto metodou vyšetřování pacienti ve věku od 55 do 75 let.

„Virtuální kolonoskopie má mnoho výhod. Především je pro pacienty méně „nepříjemná“. Metoda dále při dobré přípravě a spolupráci pacienta téměř dokonale zobrazí celý úsek tlustého střeva a zároveň i ostatní zachycené orgány a struktury břicha, a to od bránice až po močový měchýř – umožňuje tedy tzv. „screeningové vyšetření“. Může proto odhalit i další zdravotní problémy v zachyceném úseku těla,“ vysvětluje primář radiodiagnostického oddělení Podhorské nemocnice MUDr. Tomáš Martínek s tím, že ačkoli je stále více používaná klasická kolonoskopie, která je u nás uznána jako screeningové vyšetření tračníku, endoskopická pracoviště si zvykla na spolupráci s rentgenology zejména při nedokončených klasických kolonoskopiích nebo hrozících komplikacích.

Samotné vyšetření trvá v Podhorské nemocnici asi dvacet minut. Pacient se na něj připravuje stejně jako na klasické kolonoskopické vyšetření. Musí být tedy řádně vyprázdněný, lačný a se zajištěným žilním přístupem. „Po nitrožilním podání látky na uvolnění střevní stěny naplníme postupně tlusté střevo přes konečník vzduchem. Poté na CT přístroji vyšetříme celé břicho i s podáním kontrastní látky do žíly. Po vyšetření následuje samotné zpracování získaných dat pomocí moderního softwaru. Při dobré přípravě pacienta se na monitoru zobrazí tlusté střevo přehledně od konečníku až po slepé střevo, na rozdíl od endoskopisty si však nyní můžeme střevo prohlížet libovolně dlouho, kdykoliv a opakovaně,“ popisuje další výhody vyšetření MUDr. Tomáš Martínek.

Ze získaných dat mohou lékaři zároveň hodnotit všechny orgány dutiny břišní, tedy játra, slezinu, slinivku, ledviny, hlavní cévy, malou pánev atd. Na rozdíl od klasické kolonoskopie mohou u této metody při nálezu patologie rovnou zhodnotit i sílu střevní stěny s jejím ohraničením oproti okolí, postižení okolních lymfatických uzlin, patologickou vaskularizaci či ložiska v játrech.

Zdroj: Podhorská nemocnice