MSK | Jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina pokračuje. Hodnotitelská komise se tentokrát sešla v Moravskoslezském kraji, kde na ni opět připadl nelehký úkol – vybrat z 97 přihlášených výrobků ten jeden nejlepší v každé z devíti kategorií.  

Foto: ilustrační Pixabay

Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2020 těmto výrobkům:

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované  Klobása dědy Pilčíka

Řeznictví H+H, s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Nevyhlášeno
3. Sýry včetně tvarohu JESENICKÝ HORSKÝ SÝR

Stanislav Zámečník, Ostrava – Poruba

4. Mléčné výrobky ostatní ZÁKYS HLAVNICKÝ FARMÁŘSKÝ

Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Hukvaldský lopaťák hruškový

Hukvaldská pekárna s.r.o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Karamelový větrník – Labužník Celiak

Labumix s.r.o.

7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 13 pivo silné polotmavé

SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Hranáček – rajčata cherry podlouhlá červená

Farma Bezdínek s.r.o.

9. Ostatní Libavský MED PASTOVÝ

Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou

 

„Těší nás, že se do soutěže, přes současnou situaci s koronavirem v kraji přihlásilo celkem 27 výrobců s 97 výrobky. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků, ve které zvítězila Hukvaldská pekárna a obhájila tak značku z roku 2015, pro tentokrát s Hukvaldským lopaťákem hruškovým“, uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o. 

 

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

 

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, a Potravinářské komory ČR. 

 

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Zdroj: SZIF