MSK | Slavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové pesto.

Foto: MSK

Do letošního ročníku se zde přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Ocenění podepsaná ministrem zemědělství předali v sobotu 13. srpna ředitel odboru kanceláře ministra Josef Čech a regionální koordinátorka Celostátní sítě pro venkov Vanda Myšáková. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově oceněné výrobky přímo na místě.

 

Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje pro rok 2022 získaly tyto výrobky:

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované PEČENÁ ŽEBÍRKA SE ZELENÝM PEPŘEM

GURMÁN SEDLNICE

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy VYSOČINA

MASOMA KLEMENSOVÁ

3. Sýry včetně tvarohu POLOTVRDÝ ZRAJÍCÍ SÝR KRAVSKÝ

PETR STAŇO

4. Mléčné výrobky ostatní KOZÍ JOGURT SLANÝ KARAMEL

MICHAELA HLUBKOVÁ

5. Pekařské výrobky včetně těstovin ŠKVARKOVÉ BOCHÁNKY S TVARŮŽKY PIKANT

JOSEF BENČ

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek MECHOVÝ DORT

1. JINAČÍ

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje CIDER MEDOVÝ

MEDOO SILESIA

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě ČESNEKOVÉ PESTO

KAREL VEVERKA

9. Ostatní SORBET ŠVESTKOVÝ SE SLIVOVICÍ

TOMÁŠ ROMANOVSKÝ

„Za celý náš tým můžu říct, že jsme za ocenění moc rádi. Zdůraznění kvality ve spojení s regionem dnes dává ještě větší smysl než dříve, když celým světem hýbou témata jako potravinová soběstačnost. Současná krize nás vrací nohama zpět na zem a myslím, že lidé si začínají znovu uvědomovat, jak důležitá je schopnost domácí produkce kvalitních potravin,“ konstatoval Lukáš Hlubek, který spolu s manželkou získal ocenění za kozí jogurt se slaným karamelem.

Soutěž probíhala opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 411 produktů od 314 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Zdroj: MSK