MALÁ MORÁVKA |Poslední víkend letošního léta 16. – 17. září 2017 bude v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem ve znamení tradiční kulinářské akce Festival řízků.
„Do Festivalu řízků se tradičně zapojují místní restaurace, které nabídnou jak českou klasiku, tedy kuřecí nebo vepřový smažený řízek v trojobalu, tak řízky přírodní, nebo z netradičních mas. Řada lidí využije akci nejen pro potěchu chuťových pohárků, ale i pro výlety v jesenických lesích, na čerstvém vzduchu. Po takové horské procházce vždy chutná dvojnásobně, “ říká Ondřej Holub, starosta obce Malá Morávka.
V restauraci penzionu Roháč v Karlově pod Pradědem nasadí osvědčenou položku: klokaní maso. „Dříve jsme nabízeli třeba zvěřinové řízky, ale o ty nebyl takový zájem. Naším poznávacím znamením se v posledních letech stalo klokaní maso, kterého za víkend prodáme hodně přes 100 porcí. Kdo si skočí na Roháč na klokana, neudělá chybu,“ říká Marek Bokůvka, provozovatel penzionu Roháč.
Martin Šišma z restaurace U Kovárny v Malé Morávce doplňuje: „Máme objednáno vepřové, kuřecí, krůtí, telecí i srnčí maso, ale třeba také žabí stehýnka. Uvidíme, jak budou našim návštěvníkům chutnat.“
Restaurace penzionu Sofie v Malé Morávce mimo jiné nabídne vegetariánské květákovo-brokolicové řízečky, přírodní jelení řízek na červeném víně a borůvkách, pštrosí maso a smažený žraločí hřbet.
Na rozdíl od Borůvkových hodů, které v obci proběhly v srpnu, není na Festival řízků připraven žádný doprovodný program.