BRUNTÁLSKO | Je to tak trochu troufalost označit sekanou za famózní jídlo. Nebo ne? Jenže tahle v podstatě (česká) klasika se na různých místech připravuje opravdu různě. Fantazii se meze nekladou. A vychutnat si ji naplno je možné na různé způsoby. Tady je jeden z nich.

Foto: Nikola Schebestiková

Jak na famózní sekanou

1 kg mletého masa – hovězí plus vepřové

3 větší cibule

1 vejce

celozrnný rohlík

česnek

majoránka

rozdrcené kukuřičné lupínky

slepičí vývar

sůl

Postup

Mleté maso zpracujte dohromady s namočeným rohlíkem, solí, česnekem a kořením.

Cibuli poduste ve vývaru (polovinu dejte do sekané, pokud jako přílohu dáme štouchané brambory, tak druhou polovinu přidejte tam).

Z hmoty udělejte válečky, obalte v drcených kukuřičných lupíncích, na plechu na každý váleček ukrojte snítku másla.

Příprava

Pečte na 200 stupňů cca 60-75 minut, poté, co se máslo rozpustí, podlijte vodou, polévejte cca každých 15 min. (poslední půlhodinu již ne, aby byla křupavá kůrčička).

439 kcal / 200 g sekané

@Tip

Sekanou si můžete dát samotnou, s chlebem, místo burgeru v housce, ale také jako slavnostní oběd. Co třeba evergreen štouchané brambory a cibulové zelí?