BRUNTÁL | Druháci využili krásného podzimního počasí a navštívili firmu Vitaminátor v Sosnové, která vyrábí ekologické ovocné mošty a dřeně. Prošli část pozemků firmy, kde si pěstují vlastní ovoce na zpracování. Po cestě byly pro nás připraveny úkoly se zemědělskou a sadařskou tématikou.

Foto: Daniela Kozůbková, ZŠ Bruntál, Cihelní 6

Krásy podzemí objevovali žáci nejvyššího ročníku 1. stupně. Navštívili Mladečské jeskyně, které sloužily jako rituální pohřebiště kromaňonského člověka. Vystrašila je Mumie – stalagmit měřící přes dva metry. Páťáky uklidnili až Hanácké Benátky – město Litovel, které bylo postaveno mezi šesti prameny řeky Moravy. Zde se všem krev rozproudila výstupem na radniční věž ke komůrce hlásného.

Naše šesté třídy navázaly na program adaptačního pobytu. Ve spolupráci s Nízkoprahovým zařízením OPEN HOUSE Bruntál, o.p.s. proběhl program nazvaný „Draci“. V průběhu tří dnů se žáci snažili zachránit planetu získáním tří vlastnosti – RESPEKT, VZÁJEMNOST A DŮVĚRA. Každý den plnili úkoly a dovídali se něco o sobě i o ostatních. V průběhu na vše dohlížel JAMAL, který získané vlastnosti ihned odesílal do vesmíru.

Bylo nutné v sobě najít nadšení – to prokázali tvořivostí – vytvořili hymnu, erb i vlajku třídy, a jedinečnost, při které získali cenné informace, jak je vidí ostatní žáci. Prokázat čestnost, laskavost byl rovněž nelehký úkol. Určitě se každý nad něčím zamyslel a odhalil v sobě i v ostatních skryté krásné vlastnosti. Zároveň žáci 6. tříd nalezli sílu kolektivu, která zachránila planetu a obohatila všechny o další nové společné zážitky na ZŠ Bruntál, Cihelní 6.

Autor: Daniela Kozůbková, ZŠ Bruntál, Cihelní 6