BRUNTÁL | Už v průběhu tradičního adaptačního kurzu 6. tříd na ZŠ Bruntál, Cihelní 6 si žáci vyzkoušeli mnoho různých zaměstnání.

Foto: Daniela Kozůbková, ZŠ Bruntál, Cihelní 6

V první části kurzu se žáci seznamovali se svými třídními učiteli a s novými spolužáky. Všichni si vytvořili své osobní erby a věnovali se arteterapii, která překvapivě pokračovala i druhý den během přednášky o „kyberšikaně“, kterou vedla pprap. Olga Krakovková z OP PČR Bruntál. Třídy pomáhaly při nalezení odcizeného obrazu z galerie. Stali se MALÍŘI. Musely obraz co nejvěrohodněji nakreslit, aby ho detektivové při pátrání poznali.

Část školního programu byla zakončena hrou, kde se žáci proměnili v LÉKAŘE. Při této aktivitě byla velice důležitá komunikace, naslouchání názoru druhých a shodnutí se na tom, komu by v případě nouze zachránili život. Následně se žáci s doprovodem pedagogů vydali do Lanového centra Proud v Olomouci. Všichni měli jasno: „Tak tam určitě nelezu.“ Postupně ale svůj strach překonali a proměnili se v HOROLEZCE. Bez důvěry ve své spolužáky by to ale nešlo. Celá skupina pak přejela do Hotelu Paramon v Suché Rudné.

Z každého se zde stal SPORTOVEC tělem i duší. Další den byl totiž plný pohybových her a pamětních úkolů. Díky různým aktivitám si žáci také uvědomili, že týmová spolupráce je velmi důležitá.

Na adaptačním kurzu se podílela také nezisková organizace Provázaná cesta, díky níž měli třídní učitelé skvělou příležitost sledovat práci a chování svých žáků u jednotlivých aktivit. Na financování akce se podílelo Město Bruntál, zákonní zástupci a škola.

Nejen 6. ročníky, ale také celá škola zažila letos netradiční a pohodový start do nového školního roku.

V úterý 3. září se naše škola proměnila v místo plné pohodlí a pyžamové pohody. Po dlouhých letních prázdninách jsme se rozhodli vrátit do školních lavic trochu jinak – v pyžamech.

Hned ráno jsme zahájili den společnou rozcvičkou na školním hřišti. Žáci (a dokonce i někteří učitelé) si protáhli svaly v tanečním rytmu pod vedením paní učitelky Kocúrkové, Fidlerové a Hlobilové.

Po rozcvičce na všechny čekala společná svačinka a proběhly také komunitní kruhy, kde třídní učitelé vedli s žáky zajímavou diskusi. Hlavním tématem byl spánkový režim a jeho důležitost pro zdraví a celkovou pohodu.

Z povolání do povolání a z pyžama do běžného oblečení vlastně „cestujeme“ celý život …

Autor: Daniela Kozůbková, ZŠ Bruntál, Cihelní 6