MSK | Probíhající povodně v našem kraji přináší nejen náročné zásahy posádkám ZZS, ale znamenají extrémní zátěž také pro pracovníky krajského zdravotnického operačního střediska. Záchranná služba před příchodem mimořádné situace přijala opatření také pro tuto klíčovou oblast své činnosti. Víkendové směny tedy byly maximálně obsazeny, a to vždy deseti operátory.

Foto: ZZS MSK

Operační středisko nejen přijímá hovory na tísňových linkách 155, ale také vysílá více než šedesát zásahových týmů na území celého Moravskoslezského kraje. V povodňové situaci navíc na základě aktuálních podmínek a sjízdnosti silnic rozhoduje, ze které základny posádku vyslat, aby bylo reálné, že včas dojede k pacientovi. V uplynulých dnech rovněž nebylo možno nemocné vždy směrovat do nejbližších vhodných nemocnic, vhledem k jejich nedostupnosti. Toto vše s sebou našlo další organizační nároky a zátěž.

„Operátorky a operátoři vedli jen v neděli (15. září) 2090 telefonních hovorů, z toho 700 bylo tísňových. Linky byly opakovaně přetížené. Jedním z důvodů byly časově náročnější hovory, kdy lidé potřebovali konzultovat zdravotní obtíže a pomoc pro svého blízkého, a to z důvodu nemožnosti jeho transportu k lékařskému ošetření v panující povodňové situaci. Operátoři na linkách 155 přijímali i požadavky na záchranu osob, v jiných případech však také na záchranu zvířat, či dokonce majetku,“ informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Zvýšené vytížení operátorů ZZS množstvím práce přetrvává vzhledem ke složité povodňové situaci v Moravskoslezském kraji i nadále. „Žádáme proto, aby občané využívali tísňové linky v indikovaných případech, tedy při akutním ohrožení zdraví či života,“ uzavřel mluvčí Humpl.