MALÁ MORÁVKA | Při plánování nového školního roku je vhodné ohlédnout se za tím uplynulým, zhodnotit výsledky naší práce a nastavit si odpovídající cíle do budoucna. Ve sportovních soutěžích získáváme zpětnou vazbu okamžitě a naše sbírka pohárů vystavená u vstupu do školy se rychle rozrůstá. Ihned po skončení soutěže víme, zda náš trénink přináší ovoce.

Foto: ZŠ Malá Morávka

Naši žáci jsou však talentovaní v různých oblastech a byla by škoda nechat je jen běhat, hrát florbal nebo lyžovat. Výsledky vzdělávání však nezměříme tak snadno jako sportovní disciplínu. Za tímto účelem jsme se ke konci školního roku zúčastnili národního testování 5. ročníků společnosti SCIO a nechali kvalitu našeho vzdělávání objektivně posoudit odborníky. 

Tušili jsme, že máme velmi šikovné žáky, ale vidět výsledky naší práce v číslech „černé na bílém“ s razítkem renomované společnosti, to je krásná odměna pro všechny, kteří se na vzdělávacím procesu v ZŠ Malá Morávka podílejí. Výsledky našich páťáků byly excelentní, v celorepublikových srovnávacích testech zařadily naši školu dokonce mezi 10 % nejlepších v celé republice!

Toto národní testování 5. tříd se skládalo ze čtyř dílčích oblastí – český jazyk, matematika, angličtina a obecně studijní předpoklady. Ve všech těchto oblastech naši páťáci dosahovali téměř ke 100 % úspěšnosti a zařadili tak ZŠ Malá Morávka mezi nejúspěšnější základní školy v republice!!! Anglický jazyk byl zkoušen formou adaptivního testu určujícího úroveň jazykových schopností dle evropské klasifikace SERR – naši žáci již v pátém ročníku ve většině případů dosáhli na úroveň A2, která je očekávaným výstupem až na konci devátého ročníku základní školy! Evaluační zpráva společnosti SCIO doslova uvádí, že „v ZŠ Malá Morávka je studijní potenciál dětí ve všech oblastech využíván velmi dobře, výsledky žáků jsou na vyšší úrovni, než jaká odpovídá úrovni jejich studijních předpokladů, učitelé s jejich studijním potenciálem velmi dobře zacházejí  a žáci pracují nad svoje možnosti“.

Stejně vynikající výsledky v testech českého jazyka a matematiky děti předvedly i při testech přijímacího řízení na osmiletá gymnázia a dokázaly tak, že závěry národního srovnávání nebyly žádná náhoda. Jsme na ně hrdí a přejeme mnoho úspěchů nejen v dalším studiu, ale hlavně v celém dalším životě. Velké poděkování patří paním učitelkám a rodičům našich žáků, všichni dohromady totiž tvoří skvělý tým, vše do sebe krásně zapadá a živý organismus naší školy díky této spolupráci zřetelně prosperuje. Výborné výsledky i pozitivní atmosféra ve škole naznačují, že máme společný cíl a umíme k němu najít i společnou cestu.  V novém školním roce se na ní opět rádi sejdeme!

Následující graf je jedním z výstupů společnosti SCIO při analýze výsledků ZŠ Malá Morávka ve srovnání s celorepublikovým průměrem. Celá zpráva s detailním hodnocením je k nahlédnutí v kanceláři školy. Těmito výsledky se každý učitel pochlubí rád.

Autor: Eva Vraspírová, ředitelka ZŠ Malá Morávka