KRNOV | V blízkosti kruhového objezdu v křižovatce ulic Jesenická a náměstí Hrdinů budou zahájeny nestavební úpravy, které navážou vizuálně i materiálově na nedávno zrekonstruovanou ulici Mikulášskou. Stavbu za 670 tisíc korun bez DPH zrealizuje společnost Grispa, hotovo má být do konce listopadu.

Foto: MěÚ Krnov

Podél kruhového objezdu vysadíme stromy a živý plot, který nahradí stávající oplocení, na kterém se nachází reklamní bannery. Stromy budou vysazeny také v místech, kde jsou dnes kontejnery na tříděný odpad. Ty přesuneme blíže k vjezdu do vnitrobloku polikliniky. Cyklostezku a chodníky oddělíme trvalkovým záhonem, čímž se zlepší organizace pohybu a odstraní kolize pěší a cyklistické dopravy. Cyklostojany přemístíme podél budov, aby nezabíraly místo na chodníku, popisuje hlavní změny Pavla Hájková z oddělení komunálních služeb. Počítá se také s instalací plakátovacích ploch, betonových posedových patníků nebo nerezového mlžítka pro ochlazení veřejného prostoru.

Stavbaři úpravu prostranství provedou podle návrhu architektů Denisy a Marka Juránkových, kteří do něj promítli konkrétní požadavky města. Těmi byly odstranění kolize pěší a cyklistické dopravy, snížení vysoké hlučnosti, prašnosti a v letním období také přehřívání prostoru, přemístění kontejnerů na tříděný odpad a regulace reklamy.

Problémem tohoto místa je velké množství technické infrastruktury v podzemí, což je velmi limitující. Přesto jsme se pokusili do těchto míst navrátit vegetaci, která byla odstraněna v 50. letech 20. století, kdy došlo k přerušení přímé dopravní tepny spojující historické jádro města s hlavním vlakovým nádražím,“ uvádí Marek Juránek.

Rušné místo v centru města se letos již stalo středem pozornosti, a to v době, kdy zde na štítové stěně bytového domu na náměstí Hrdinů 10 vznikala nástěnná malba s názvem Strážkyně, kterou vytvořila streetartová umělkyně Nellida. Šlo o jeden z projektů letošního participativního rozpočtu, díky němuž město realizuje nápady občanů. Projekt muralu předložila Zuzana Matelová.

Tato malba nejen esteticky zvelebuje polikliniku, ale stává se také vizuálním symbolem spojení města s jeho obyvateli. Je to připomínka o síle společenství, péči o kulturní dědictví a o budoucnost města. Indigová barva byla vybrána nejen pro svou estetickou přitažlivost, ale také pro svůj význam spojený s mystikou, hloubkou a zodpovědností. Tato barva bude působit jako vizuální spojnice mezi městem a jeho obyvateli. Projekt Strážkyně města není pouze o umění, ale o spolupráci a sdílení identity města mezi jeho obyvateli, objasňuje význam muralu Zuzana Matelová.

Zdroj: MěÚ Krnov