MSK | Záchranáři ZZS MSK vyjížděli v průběhu soboty 10. srpna k řadě zraněných cyklistů. Série jejich nehod započala po jedenácté hodině dopolední a přibývání dalších ustalo až po půl deváté večer. U dvou z nich přitom spolu s pozemními posádkami zasahoval i vrtulník LZS. Účastníky těchto událostí bylo osm mužů, dvě ženy a dvě nezletilé děti.

Foto: ZZS MSK

„Postupně ke třem úrazům cyklistů došlo na sjezdových tratích v Malé Morávce na Bruntálsku. Muži utrpěli poranění hlavy, horní končetiny nebo páteře. K náročnějším zásahům patřil ten v Kojetíně na Novojičínsku, kde při jízdě z kopce havaroval osmašedesátiletý muž. Z obtížně přístupného terénu jej museli letečtí záchranáři vyzvednout pomocí palubního jeřábu. Kromě pádů samotných cyklistů došlo také ke střetu s motorovým vozidlem, a to po čtrnácté hodině ve Smolkově na Opavsku. Vážně zraněná padesátiletá žena byla v život ohrožujícím stavu,” sdělil Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK.

Větší část účastníků sobotních nehod cyklistů byla zraněna středně závažně a po poskytnutí neodkladné péče je posádky ZZS předaly ve spádových zdravotnických zařízeních. Čtyři zranění však museli být transportováni do ostravského traumatologického centra.   

„Vzhledem k množství zraněných cyklistů znovu upozorňujeme na dodržování zásad bezpečné jízdy a její přizpůsobení zkušenostem jezdce. Vhodné je užití ochranných prostředků. U výše uvedených nehod minimálně třetině havarovaných výrazně pomohla ochranná přilba, kterou záchranáři nalezli po nehodě na místě poškozenou či rozbitou,” řekl závěrem mluvčí.