KRNOV | U příležitosti Evropského dne mládeže pozvalo partnerské město Mińsk Mazowiecki koncem srpna skupinu krnovských studentů ke společnému setkání. Polské rodiny ubytovaly nejen naše studenty, ale i účastníky z Francie a Litvy.

Foto: Marcela Maliszewská

Největším zážitkem pro české studenty bylo právě setkání s polskými rodinami, velice se se svými vrstevníky i jejich rodiči sžili, užívali si společně volný čas, sdíleli své zájmy a zjistili, že i přes různé odlišnosti mají spoustu společného. Zajímavé bylo i zdolávání jazykové bariéry, ke komunikaci sloužila angličtina a pozitivní je, že motivací k jejímu studiu bude do budoucna opravdu skvělá angličtina Poláků a Litevců. Po celou dobu se programu účastnili učitelé a žáci soukromého Studia cizích jazyků v Mińsku M.

První společný den jsme strávili prohlídkou Varšavy, která leží nedaleko Mińsku Mazowieckého. Navštívili jsme Palác kultury a vědy, zahrady “Łazienki Królewskie”, prošli jsme si Staré město a nakoupili suvenýry ve velkém nákupním centru  “Złote Tarasy”. Mladí lidé byli mile překvapeni tím, jak moderním a zároveň zeleným velkoměstem Varšava je.

Následující den nás místní skauti formou orientační procházky seznámili i s Mińskem M. Ve zdejší knihovně si studenti ve smíšených skupinách zahráli deskové hry a v restauraci „Pod sosnami“ ochutnali výbornou polskou kuchyni. Další překvapení na nás čekalo na nedaleké agrofarmě, kde jsme strávili příjemné odpoledne hrami, workshopy a závěrečným posezením u táboráku.

Třetí den už jsme žili přípravami na návrat domů. Jen těžko se nám od nových přátel odjíždělo.

Naše díky patří představitelům města Mińsk Mazowiecki za pozvání, lektorům Studia cizích jazyků za skvělou organizaci a milé přijetí, polským rodinám za pohostinnost a srdečnost a městu Krnov za možnost se takového setkání zúčastnit.

Díky sociálním sítím zůstáváme s našimi přáteli v kontaktu a možná se v budoucnu podaří zorganizovat další podobná setkání. Rádi se jich opět zúčastníme. Za SOŠ dopravy a cestovního ruchu Marcela Maliszewská