KRNOV | Více než 380 rizikových pacientů z naší spádové oblasti, kteří se nakazili onemocněním Covid-19, dostalo šanci přečkat onemocnění bez větších obtíží. To díky speciálním monoklonálním protilátkám, které jim byly podány nitrožilně v krnovské nemocnici.

Foto: SZZ Krnov

„Pacienta odesílá na naše pracoviště jeho praktický lékař na základě zdravotní indikace. Jelikož je léčba velmi nákladná, tak je nutné, aby pacient splňoval nastavená kritéria /obezita, vyšší věk, cukrovka, další chronická či závažná onemocnění/. Další podmínkou je, že se stihnou protilátky podat dříve než za 7 dní od prvních příznaků onemocnění Covid-19. To je také základem úspěšné léčby,“ uvedla lékařka Kateřina Zatloukalová.

Protilátky jsou pacientům podávány v místnosti, kde se dříve podávaly infuze pacientům s chronickými bolestmi /naproti nové lékárny/. „Najednou jsme schopni protilátky podat až šesti pacientům. Podání protilátek u každého pacienta trvá přibližně hodinu. Následně pacienta sledujeme, zda u něj nenastane jakákoliv reakce, která by vyžadovala první pomoc. Poté pacient odchází domů a nadále je sledován praktickým lékařem i námi,“ pokračovala mladá internistka.

Většinu pacientů spojuje vyšší věk a taktéž fakt, že je před nákazou nechránilo očkování. Dobrou zprávou je, že terapie účinkuje. „Z více než 380 pacientů, kterým jsme protilátky podali, skončilo v naší nemocnici jen 10 dříve neočkovaných osob /ne všichni byli hospitalizováni s covid-19/. Devět pacientů bylo hospitalizováno na standardním oddělení. Pouze jeden pacient měl velmi závažný zápal plic, kterému i přes intenzivní péči podlehl,“ informovala Kateřina Zatloukalová.

Vedení nemocnice poukázalo na velmi dobrou spolupráci s praktickými lékaři. „Do letošního podzimu byly protilátky podávány ojediněle. S příchodem podzimní vlny k nám začali praktičtí lékaři odesílat až 80 pacientů týdně. Díky správné indikaci protilátek rizikovým pacientům a jejich včasnému podání byly ušetřeny desítky pacientů od hospitalizace a mnozí od nejhoršího možného scénáře. Poděkování patří praktickým lékařům a našemu týmu v čele s paní doktorkou Zatloukalovou,“ zhodnotil situaci ředitel SZZ Krnov Ladislav Václavec.

Zdroj: SZZ Krnov