ČR | Od začátku srpna vydávají úřady nové občanské průkazy, které obsahují biometrické údaje, konkrétně zobrazení obličeje držitele průkazu a dva otisky prstů. 

Povinnost zavedení biometrických údajů do občanského průkazu vychází z evropského nařízení. Cílem je zvýšení bezpečnosti a zjednodušení výkonu práva na volný pohyb občanů EU a jejich rodinných příslušníků. Pokud by biometrické údaje nebyly do občanských průkazů zavedeny, byly by tyto průkazy použitelné pouze na území Česka a nebylo by na nově vydávané doklady možné cestovat do zahraničí.

Dosud platné občanky budou platit do skončení jejich platnosti, nejdéle do 3. srpna 2031. Při změně životní situace ale platnost občanského průkazu skončí uplynutím 45 dnů ode dne:

– ohlášení změny místa trvalého pobytu,

– nabytí právní moci rozhodnutí o změně jména, popřípadě jmen, nebo příjmení,

– nabytí právní moci rozhodnutí o změně rodného čísla, je-li uvedeno v občanském průkazu,

změny pohlaví.

Platnost občanského průkazu, v němž je uveden rodinný stav nebo údaj o registrovaném partnerství, skončí uplynutím 45 dnů ode dne:

– uzavření manželství nebo vzniku registrovaného partnerství,

– úmrtí manžela nebo partnera, nebo

– nabytí právní moci rozhodnutí o rozvodu manželství nebo zrušení registrovaného partnerství, zdánlivosti manželství nebo neexistenci registrovaného partnerství, prohlášení manželství nebo registrovaného partnerství za neplatné, prohlášení manžela nebo partnera za mrtvého.

V případě výše uvedených změn je nutné neprodleně zažádat o nový občanský průkaz, a to nejpozději ve lhůtě do 15 dnů od změny.

Pracovníci oddělení oddělení matriky, občanských průkazů, cestovních dokladů a evidence obyvatel dále občany upozorňují, že již nejsou vydávána „zelená potvrzení o občanských průkazech a o změně stavu“.

Zdroj: MěÚ Krnov