MSK | Prázdninové dny a příznivé letní počasí s sebou přináší typické úrazy a zranění, mezi kterými mimo jiné dominují také nehody cyklistů. Také uplynulý víkend 3. a 4. července znamenal pro záchranáře v Moravskoslezském kraji výrazný nárůst těchto událostí. Jen během zmíněných dvou dní museli zasahovat u dvou desítek zraněných cyklistů, a to prakticky napříč všemi okresy. 

Foto: ZZS MSK

V sobotu 3. července se jednalo o devět zraněných cyklistů, mezi nimiž bylo také pět dětí ve věku jedenácti až šestnácti let, ale i jednasedmdesátiletá žena. Většina poranění – hlav, břicha a horních končetin, byla středně těžkého charakteru. 

„Mezi nedělními jedenácti havarovanými cyklisty byl nejvážněji zraněn jednatřicetiletý muž, který ve večerních hodinách sjížděl kopec v Mostech u Jablunkova a narazil do překážky. Byl v bezvědomí a jeho stav se jevil jako život ohrožující. S nitrolebním poraněním mu byla poskytnuta přednemocniční neodkladná péče, včetně intubace a přístrojem řízené ventilace. Poté jej letečtí záchranáři (stejně jako tři další víkendové cyklisty) transportovali vrtulníkem do FN Ostrava,” uvedl Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS MSK.

Mezi příčinami nehod byly prosté pády, nárazy, střety s vozidly. Několik zraněných bylo účastníky cyklistických a BMX závodů. 

Záchranáři znovu upozorňují, že cyklisté patří mezi nejvíce zranitelnou skupinu. Na místě je proto výzva k opatrnosti při pohybu na jízdních kolech všech kategorií. Samozřejmostí by mělo být používání ochranné přilby a případně dalších prostředků, které mohou výrazně zmírnit následky nehody.