KRNOV | V Krnově budou mít letos poprvé lidé k dispozici veřejná sdílená jízdní kola. Která firma tuto službu bude od května do listopadu občanům poskytovat, bude zřejmé po 8. únoru, kdy končí příjem nabídek v zadávacím řízení. V městském rozpočtu je na bikesharing vyčleněna částka 970 tisíc korun.

Foto: ilustrační – Pixabay

Jaké podmínky fungování sdílení jízdních kol si město stanovilo, sdělila cyklokoordinátorka Kristýna Kutálková z odboru rozvoje města: „Bikesharing bude fungovat na celém území města, včetně jeho místních částí. Na celkem dvaceti stanicích bude k dispozici 60 kol. Prvních patnáct minut půjčení bude zdarma, za každých dalších započatých třicet minut cyklista zaplatí 12 korun, což je cena jízdného v krnovské městské hromadné dopravě.“

Zakázku na provozování sdílených kol získá zájemce s výhodnější nabídkou. „Parametr, podle kterého budeme nabídky posuzovat, je cena za jednu výpůjčku bez ohledu na dobu jízdy,“ upřesnila Kristýna Kutálková. Budoucí provozovatel se ve smlouvě zároveň zaváže k zajištění servisu, přemísťování kol a také ke sběru dat o pohybu kol i parkování. Tyto údaje následně poslouží jako podklad pro rozšíření městského mobiliáře – cyklostojanů.

Zdroj:MěÚ Krnov