MSK | Nejvíce požárů vzniká v prvních třech hodinách Nového roku a ani letos to u hasičů nebylo jiné. V době od 19 hodin Silvestra roku 2019 až do šesté hodiny ranní 1. ledna 2020 zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči na území Moravskoslezského kraje u 41 požárů. V drtivé většině z nich se jednalo o zahoření kontejnerů s odpadem, krabic od pyrotechniky či keřů a tújí.

Foto: ilustrační – Pixabay

Největší škodu – za 200 tisíc korun – způsobil požár garáže ve Slezské Ostravě, ke kterému došlo 37 minut po půlnoci. Zasahovaly u něj tři hasičské jednotky – profesionální ze stanice HZS MSK v Ostravě – Fifejdách a dobrovolné z městských částí Radvanice a Heřmanice. Příčinu vzniku tohoto požárů budou vyšetřovatelé zjišťovat v průběhu dne, nikdo při něm nebyl zraněn.

První požár, který byl ohlášen na tísňovou linku v novém roce 2020, vypukl v Bruntále. Do Kavalcovy ulice tam museli místní profesionální hasiči vyjet k požáru tújí. Plameny poškodily i osvětlení, celková škoda byla odhadnuta na tři tisíce korun.

Naopak posledním požárem, ohlášeným v roce 2019, byl požár kontejneru v ostravském Bělském lese. Na tísňovou linku ho občané hlásili jen vteřiny před půlnocí, zasahující jednotka ze stanice HZS MSK Ostrava – Jih tak byla první, která vyrazila ze stanice k události v roce 2020.

Zdroj: Jakub Kozák, zastupující tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje