BRUNTÁL | Opravdu zajímavý týden prožily děti, které se v druhém červencovém týdnu účastnily příměstského tábora pořádaného Muzeem v Bruntále. Na vlastní oči viděly strážníky městské policie chytit zloděje.

Foto: MěÚ Bruntál

Zloděj v zámecké zahradě a za bílého dne? I to je možné. Ve čtvrtek 12. července ho na vlastní oči vidělo dokonce několik lidí.  Vše se událo krátce po deváté hodině dopoledne. Muž v černé mikině s kapucí přetaženou přes hlavu raboval auto ve dvoře bývalého zahradnictví.

„Děti buďte opatrné, co on to tam dělá, on nám vykrádá auto! “sděluje s obavami v hlase skupince kluků a holek Jana Lesáková z bruntálského muzea. Vteřinu na to se ozývá policejní houkačka a do dvora vyjíždí vozidlo městské policie a během několika dalších momentů zloděj klečí na zemi s rukami nad hlavou, strážníci na něj míří zbraněmi, najednou leží na zemi a jeden ze strážníků mu nasazuje pouta, poberta se nechává odevzdaně odvést k autu.

Všem se ulevilo. Nebylo to zloděj ale jeden ze strážníků bruntálské městské policie. Se svými kolegy přišel dětem z muzejního tábora představit svou práci. Děti s velkou radostí důkladně prozkoumaly vozidlo městské policie, vyzkoušely houkačku, vysílačku a prohlédly si další vybavení.

Tento týden nešlo o první záchranu, které byly svědky. Už v úterý za nimi byli zdravotníci ze záchranné služby a spolu s nimi se táborníci učili, jak nejlépe poskytnout první pomoc. Měli jsme na pondělí domluvené i hasiče, ale ti byli odvolání k požáru, tak to bohužel nevyšlo,“ neskrývá zklamání táborník Michal Brázdil, ale druhým dechem nadšeně vypráví o středečním výletě v Malé Morávce, kde děti navštívily stanici horské služby a tam se mu prý opravdu moc líbil záchranářský pes. Hasiči Města Bruntálu nakonec přece jen dorazili, sice až koncem týdne, ale děti byly o to více nadšené.

Program táborníků se týkal také historie. V muzejním depozitáři si mohli prohlédnout předměty vypovídající o záchranářství v dávných dobách.  Mimo toto téma, přesto poučná, byla prohlídka zámecké knihovny nebo přednáška o bylinkách. Zábavný byl i program s ukázkami historických zbraní.

První turnus příměstského tábora, pořádaného od 9. do 13. července Muzeem v Bruntále, absolvovalo patnáct dětí.

Zdroj: MěÚ Bruntál