DÍVČÍ HRAD, LUBRZA (FOTO) | Letošní ročník kulinářské soutěže byl opět výjimečný. Velikonočního stolu se zúčastnilo 13 týmů – čtyři z ČR a devět z Polska. Výsledky soutěže byly překvapivé, bylo uděleno třináct prvních míst. Kulinářská soutěž se konala v neděli 18. března 2018 v kulturním centru Lubrza.

Foto: Zdenka Spurná

„V letošním roce měla naše obec tu čest podílet se na uspořádání Velikonočního stolu v polské Gmině Lubrza, kdy tato akce byla zařazena do projektu “Rok tradic a obyčejů 2018” podpořeného z Euroregionu Praděd. Velikonoční stůl se již stal minimálně pro naši obec, realizační tým a občany neodmyslitelnou tradicí navozující svátky jara. Tím, že byl Velikonoční stůl zařazen do zmíněného projektu, mohli jsme všem účastníkům darovat kuchyňské zástěry a třem oceněným polským týmům jsme předali litinové hrnce,“ řekl starosta Dívčího Hradu Jan Bezděk.

Velikonoční stůl je příležitostí sledovat kulinářské dovednosti a nápady hospodyněk. „V menu nesmí chybět tradiční polská polévka żurek. Náš Velikonoční stůl zdobí barevné kraslice a vajíčka, ty se servírují na různé způsoby, včetně nadívaných,“ řekla žena z Polského týmu.

Přesto, že velikonoční zvyky v Česku a Polsku mají stejné kořeny, s odstupem času se vyvíjely jinak. „My neznáme tradici koledování s pomlázkou, ale v pondělí je podle tradice možné polévat kohokoliv vodou, z toho se může dívka vykoupit velikonoční kraslicí,“ řekla žena závěrem.