ČR | Bílkoviny jsou pro naše tělo nezbytné. Jak mu ale klíčové proteiny dodat? Víte, že ani při aktivním cvičení není nutné sáhnout po proteinových doplňcích?

Foto: ilustrační Pixabay

Z bílkovin se v těle uvolňují aminokyseliny, které se podílejí na tvorbě a údržbě buněk, tkání, kostí, hormonálních hladin nebo imunitního systému. I v tomto případě však platí, že se nic nemá přehánět. Přebytek proteinů nám dodá příliš mnoho energie a její přebytek se pak ukládá v těle v podobě tuků. Dlouhodobý vysoký příjem bílkovin také ohrožuje játra. Nedostatek proteinů naopak může způsobit úbytek svalové hmoty, větší nemocnost, ale i další problémy.

Z bílkovin bychom měli přijímat zhruba 10–20 % své denní energie. Při běžném pravidelném pohybu (jízdě na kole do práce, dlouhých procházkách apod.) naši potřebu snadno uspokojí pestrá strava. Nesmí v ní chybět potraviny, jejichž proteiny lidský organismus snadno stráví a využije. Takové jsou například čerstvé i sušené luštěniny, ořechy, ryba, libová masa s max. 10 % tuku, polotučné sýry a mléčné výrobky nebo celozrnné pečivo. Různé aminokyseliny, ze kterých se bílkoviny skládají, jsou obsaženy v různých potravinách, a proto uděláme nejlépe, budeme-li jíst trochu ode všeho.

Proteinové doplňky nepotřebují ani atleti. Při pravidelném sportování a vytrvalostním tréninku může tělo potřebovat více proteinů, ale řekne si o ně zvýšenou chutí k jídlu a bílkoviny si tak dodá z běžné stravy. Pracujete-li ovšem na vytvoření svalové hmoty, proteinové doplňky vám mohou pomoct. Nicméně zatím nebylo prokázáno, že by zvyšovaly fyzický výkon.

Vegetariáni, vegani a další osoby se sníženou nebo nulovou spotřebou masa se musí s ohledem na své zdraví soustředit na jiné zdroje bílkovin. Podobně by na to měli dbát také senioři nebo lidé dodržující různé diety. Máte-li pochybnosti, poraďte se s lékařem nebo dietologem, který vám může doporučit vhodné potravinové doplňky.

Zdroj: dTest