ČR | Facebook může fotky, které na něj nahrajete, dále používat. Kdo je tedy ve skutečností vlastní a opravdu zmizí, když je ze svého profilu smažete? Odpovědi nabízí naši dánští kolegové.

Foto: ilustrační Pixabay

Fotky, které na sociální síť nahrajete, i nadále patří jen a jen vám, upozorňuje dánská spotřebitelská organizace Forgebruderradet Taenk. Nicméně se zřízením svého profilu Facebooku poskytujete jistá práva a mezi nimi je použití vašich fotek bez nutnosti vás o tom informovat nebo vás uvádět jako majitele. Facebook sice tvrdí, že mu můžete zakázat používat vaše fotky, příspěvky nebo zprávy, ale není to pravda. Zabránit si v tom nenechá.

I když fotku ze sítě smažete, nemáte záruku, že z ní skutečně zmizela, a od chvíle jejího původního nahrání ztrácíte kontrolu na jejím dalším osudem online. Mohou ji například sdílet vaši internetoví přátelé, pak ji mohou šířit nebo si ji stáhnout i lidé, které vůbec neznáte. Když však fotku ze svého alba vymažete, zmizí i z profilů a příspěvků vašich přátel. Problém vězí v tom, že vy ji na účtu již nevidíte, ale Facebook ji stále má, a tudíž má stále právo s ní pracovat.

Pokud zrušíte svůj účet, musí Facebook vymazat naprosto vše, co jste na něj vložili, i ze svých zálohových serverů. Avšak fotky, které jste sdíleli s ostatními, takto nezmizí, protože jste se o ně podělili a vaši přátelé je tedy mají také.

Podle právničky Anette Høyrup z Forgebruderrated Taenk slouží Facebook k sdílení zážitků s přáteli, ale pak již ztrácíte přehled a kontrolu nad tím, co se s vašimi fotkami dále děje. Proto je velmi důležité důkladně zvažovat, jaké fotografie na síť vkládáte.

Zdroj: dTest

REDAKCE STA on EmailREDAKCE STA on FacebookREDAKCE STA on InstagramREDAKCE STA on Twitter
REDAKCE STA
Redakce zpravodajství STA Bruntálsko přináší každodenní aktuální informace z bruntálského regionu, ale i Moravskoslezského kraje.

Chci dostávat čerstvé zprávy z našeho regionu

Děkujeme za Vaše přihlášení.