BRUNTÁL | Také v Bruntále už si mohou lidé dopřát špičkově načepované tankové pivo Radegast, které nejlépe chutná ve spojení s kvalitní gastronomií v originálním prostředí. V Bruntále Plzeňský Prazdroj otevřel novou stylovou restauraci konceptu značky Radegast – Radegastovnu.

Foto: Eva Vavrečková

„Absence tankového piva Radegast ve městě a širokém okolí nám hodně pomohla při uvažování o směřování našeho dalšího podnikání,” říká Radek Zatloukal, manažer nové Radegastovny.

Město totiž bylo až dosud považováno za baštu jiných pivních značek. To, že v nové restauraci bude kromě piva v nejlepší kondici i pestrá gastronomická nabídka, bylo jasné hned od počátku.  Původně v prostoru sídlila restaurace a diskotéka Terezka, kde kvalitní kuchyně chyběla, a prostor volal po změně. Záměrem nové Radegastovny tak bylo vnést do starého měšťanského domu v čele hlavního náměstí nový impuls.

„Úplně jinak jsme nastartovali kuchyni. Respektujeme sice tradice české a moravské klasiky, ale tradiční recepty oživujeme po svém, moderními a netradičními způsoby přípravy,” říká majitelka restaurace Andrea Zatloukalová.

Nová Radegastovna respektuje všechny dispozice původního prostoru, ať už ve vstupní části, která je kolem výčepu, tak v zadním traktu pod historickou klenbou, kde najdou návštěvníci více místa pro nerušené posezení i pro skupinky hostů. V domě se, mimo jiné, narodila Terezie Kronesová, vídeňská zpěvačka, herečka a dramatička 19. století.

„Ojedinělý a neopakovatelný zážitek chtějí milovníkům Radegastu poskytovat nové hospody,” říká architekt Jan Bouček, autor konceptu. Je založen na myšlence použití jednotlivých materiálů v jejich „syrové” až původní podobě, s minimem nutných úprav a přidaných dekorací. Výrazným prvkem je socha boha Radegasta v nadživotní velikosti umístěná před kamennou stěnou. Výčep je řešen jako kamenný monoblok, připomíná kamenný kvádr přímo z lomu. Všechny interiérové prvky poukazují na svůj původ v přírodě, podobně, jak to dělají i nošovičtí sládci, použitím výhradně přírodních surovin při vaření piva.

Zcela originální je řešení výčepu v bruntálské Radegastovně, které nelze nalézt v žádné z jiných restaurací stejného konceptu. Na výčep a pivní tanky je vidět ze všech částí restaurace. Výčep se tak stává srdcem hospody tak, jak tomu ostatně vždycky v českých hospodách bývalo zvykem.

Hlavním pivem je Radegast Ryze Hořká 12, která se zde čepuje z tanků. Na čepu mají také Radegast Ráznou 10, Velkopopovického Kozla Černého, nealkoholický Birell a každý měsíc jiný pivní speciál z programu Volba sládků.

Otevřeno

Po: 9.30 – 22.00

Út – Čt: 9.30 – 23.00

Pá, So: 9.30 – 02.00

Ne: 11.00 – 22.00

Adresa: Náměstí Míru 52, Bruntál

Zdroj: Eva Vavrečková