ČR | Hlavní sezóna uzení se rozjíždí. V mnoha rodinách patří k jedné z důležitých vánočních tradic. Připomínáme proto, že při uzení se manipuluje s otevřeným ohněm, takže byste při něm měli být obezřetní, abyste předešli případnému požáru. 

Foto: HZS OL

Pokud máte kupovanou udírnu, tak je nutné dodržovat návod výrobce, v němž jsou uvedeny zásady, jak ji používat. Udí se ovšem i v zařízeních vyrobených podomácku. Ať už připravujete vánoční dobroty kdekoli, doporučujeme dodržovat následující obecná pravidla:

  • pečlivě prostudujte návod výrobce a řiďte se jím,
  • přenosné udírny ustavte na volné prostranství v dostatečné vzdálenosti od hořlavých konstrukcí (alespoň 2 metry) či od hořlavého materiálu (například hromady dřeva),
  • před samotným uzením vyčistěte zařízení od mastnoty, zkontrolujte stav topeniště a kouřovodu,
  • neskladujte v blízkosti udírny palivové dřevo ani další hořlavý materiál,
  • v místě topeniště umístěte nehořlavou podložku (například ocelový plát),
  • v blízkosti udírny mějte hasicí prostředky (hasicí přístroj, kbelík s vodou či pískem),
  • v případě požáru bez odkladu oznamte událost na tísňovou linku 150 nebo 112.

Při dodržování výše uvedených pravidel je třeba přihlédnout i k aktuální meteorologické situaci, která může průběh uzení výrazně ovlivnit.

 

Zdroj: HZS OL