KRNOV | Věže poutního kostela Panny Marie Bolestné na vrchu Cvilín nad Krnovem se zahalí do lešení. Dominanta Krnovska a kostel s nejvyšší turistickou a poutnickou návštěvností v Moravskoslezském kraji prochází důležitou opravou.

Foto: Aleš Repka / Člověk a Víra

Cvilín patří k nejvýznamnějším návštěvnickým cílům města Krnova. Za loňský rok si tamní poutní kostel v rámci projektu Otevřené chrámy prohlédlo přes 40 tisíc lidí. Detailnější pohled na chrám, který je od roku 2018 Národní kulturní památkou, ovšem prozrazuje, že zub času neúprosně postupuje.

„Vidět je to zejména ve věžích. Kopule té jihozápadní má značně poškozený krov. Bude nutné ji kompletně demontovat a vybudovat znova včetně krovu, krytiny, makovice i kříže. Použijeme při tom některé původní prvky,“ ukazuje vedoucí odboru dotačních projektů Biskupství ostravsko-opavského Miroslav Přikryl. V lepším stavu je severovýchodní věž. I ta ale musí dostat novou krytinu, bednění, makovici a kříž.

„Dnes jsou pouhým okem viditelné také poškozené části na fasádě. Proto nás čeká obnova soklu jak u věží a průčelí, tak po celém obvodu presbytáře a lodi. Opravíme také omítku na soklech uvnitř kostela a zavedeme novou elektroinstalaci, včetně nových svítidel,“ upřesňuje vedoucí stavebního odboru ostravsko-opavského biskupství Václav Kotásek. Hotovo má být v roce 2026 a turisté i poutníci díky opravám získají bonus v podobě zpřístupnění ochozu nad boční lodí kostela.

Oprava si vyžádá bezmála 19 milionů Kč. Sedmdesát procent pokryje dotace z operačního programu IROP Evropské unie ve výši 13,2 mil. Kč, kterou se podařilo Biskupství ostravsko-opavskému ve spolupráci s Řádem minoritů získat. Opravy podpoří také Moravskoslezský kraj (4 miliony Kč) a město Krnov (600 tisíc Kč). Další zdroje přidá Biskupství ostravsko-opavské a Řád minoritů se zapojením dárců.

„Děkujeme všem, kteří opravy na Cvilíně podpoří,“ vzkazuje provinciál minoritů v Česku P. Piotr Pawlik, OFMConv. „Poutní kostel na Cvilíně byl, je a bude důležitým místem pro minority. Proto přímo na místě žije kněz, který dbá o to, aby byl kostel otevřený a je připravený s poutníky promluvit,“ představuje prioritu řádu P. Piotr Pawlik, OFMConv, s tím, že oprava paradoxně začíná v době, kdy se minorité vzpamatovávají ze zaplavení kláštera v centru Krnova. „Svatý František nás učil, že je třeba Bohu dávat to nejlepší – a platí to i pro krásu kostelů, a žít při tom v chudobě,“ podotýká řeholník s tím, že povodeň na plánech opravit cvilínský poutní kostel nic nezměnila.

Zdroj: Biskupství ostravsko-opavské