BRUNTÁLSKO | Dva zraněné si vyžádala nehoda dvou osobních vozidel v obci Dolní Moravice na Bruntálsku. Na pomoc neprodleně vyjel tým rendez-vous s lékařem a zdravotnická posádka, obě z rýmařovské základny. K misi vzlétl také vrtulník letecké záchranné služby.

Posádky ZZS MSK byly v úterý 15. října odpoledne, volány k vážné dopravní nehodě na Bruntálsku. Střet dvou automobilů v obci Dolní Moravice byl krajským operátorům nahlášen šest minut před půl pátou. Na pomoc neprodleně vyjel tým rendez-vous s lékařem a zdravotnická posádka, obě z rýmařovské základny. K misi vzlétl také vrtulník letecké záchranné služby.

„Devětapadesátiletá žena zůstala zaklíněna v jednom z automobilů. Byla při vědomí, avšak v život ohrožujícím stavu. Před jejím vyproštěním zajistili záchranáři žilní vstup, podali léky a kyslík. Následně byla pacientka uložena do podtlakové matrace. Zasahující lékaři zjistili mnohočetná poranění v oblasti hrudníku a museli provést jeho akutní ošetření. Přistoupili k uvedení pacientky do umělého spánku, intubaci dýchacích cest a převedení na přístrojem řízenou ventilaci. Po přípravě k transportu byla letecky přepravena do traumatologického centra ostravské Fakultní nemocnice,” sdělil Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS MSK.

Informaci o nehodě obdrželo operační středisko hasičů, v úterý 15.10.2024, v 16:24 hod. Na místo události vyrazila nejen profesionální jednotka hasičů ze stanice v Rýmařově, ale také dobrovolná jednotka hasičů obce Rýmařov. Na místě události zasahovala také Zdravotnická záchranná služba, Letecká záchranná služba a Police ČR.

„Hasiči po příjezdu na místo události provedli na vozidlech protipožární opatření, v jednom vozidle však zůstala zaklíněná spolujezdkyně. Tu hasiči, po prvotním ošetření lékařem, vyprostili, bez použití hydraulického vyprošťovacího zařízení, pátými dveřmi, avšak za pomocí páteřové desky, ven z vozidla a předali do péče záchranářům. Doprava v místě nehody byla zajištěna ze strany Policie ČR,” uvedla Langerová Kamila, mluvčí HZS Moravskoslezského kraje.

„Bruntálští kriminalisté prověřují okolnosti a zjišťují všechny skutečnosti vážné dopravní nehody, která se stala včerejšího dne 15. října 2024 před půl pátou odpoledne v obci Dolní Moravice. Dle dosud zjištěných informací měl řidič (r. 1962) osobního vozidla Mazda jedoucího z Dolní Moravice do Horní Moravice nezastavit na křižovatce a nerespektovat tak dopravní značku „Stůj, dej přednost v jízdě“. Následkem nedání přednosti v jízdě mělo dojít ke srážce s osobním automobilem Volkswagen jedoucím zprava po hlavní silnici ve směru na Rýmařov. Spolujezdkyně zůstala po střetu vozidel zaklíněna a vážně zraněna. Na místo se sjely zasahovat všechny složky integrovaného záchranného systému. Dechové zkoušky obou řidičů byly s negativním výsledkem.,” informoval inspektor Jan Segsulka-

Po dobu nezbytně nutnou byl provoz na silnici číslo 445 uzavřen a následně od zhruba šesté hodiny odpolední koordinovali dopravu na místě policisté kyvadlově. Od 19. hodiny byl poté provoz plně obnoven.

Foto: Policie ČR