KRNOV | Zářijová povodeň postihla zhruba 80 procent území města. Zatopila především sklepy a přízemní prostory, které po odpadnutí vody začali občané vyklízet. Všude v ulicích se vršil povodňový kontaminovaný odpad a jeho rychlý svoz byl prioritou.

Foto: Krnov – oficiální stránka města

Na čištění města od odpadu měli velkou zásluhu pracovníci technických služeb, kteří od prvních dnů pracovali ve dvou směnách, a od 20. září do 9. října se na něm podílely také jednotky hasičského záchranného sboru z devíti krajů s vlastní technikou, vojáci a 25 soukromých firem. Všichni měli za úkol především zprůjezdnit ulice, které byly hasiči určeny jako hlavní, což byly přístupové trasy k nemocnici nebo Kostelec, Chomýž a střed Krnova, tedy lokality, které byly postiženy nejvíce. Postupně se pak přesouvali do dalších částí města,“ uvedl vedoucí oddělení investic Jan Šrubař.

Povodňového odpadu vzniklo odhadem 12 000 tun, což představuje násobek běžného celoročního odpadu vyprodukovaného v Krnově v předchozích letech, když běžně ve městě vznikne kolem 1 300 tun objemného odpadu a 4 000 tun směsného. Tak obrovské množství kvůli chybějícím vozidlům a časovým prodlevám nebylo možné vozit přímo na okolní skládky. Aby byl odpad z ulic odstraněn co nejrychleji, vznikly čtyři dočasné deponie přímo v Krnově.

Menší v Kostelci a Krásných Loučkách a velkou v ulici Vrchlického na pozemcích bývalé slévárny. V současné době nastává problém se stavebním odpadem, protože se lidé po úklidu pustili do oklepávání omítek a nutných oprav. Zřídili jsme proto ještě dočasnou deponii v areálu na Kabátově kopci speciálně pro stavební odpad, kam ho lze zdarma ukládat denně od 8 do 16 hodin, řekl vedoucí oddělení komunálních služeb Pavel Jachymčák.

Aby odvoz odpadu na skládky byl ekonomicky únosný, už v prvních dnech po povodni začali pracovníci města shánět speciální drtič, který dokáže objem odpadu zmenšit až o dvě třetiny. Měli jsme štěstí. Jedna česká firma se ozvala, že je nám schopna tuto německou mašinu dovézt a zapůjčit na čtyři týdny zdarma, což je velkorysá pomoc, protože jinak se za tyto stroje platí 7 000 korun za hodinu. Město nyní platí pouze provozní náklady a dopravu stroje do Krnova,“ sdělil Pavel Jachymčák. Z dočasné deponie ve Vrchlického ulici, kde je drtič umístěn, se nadrcený odpad odváží na okolní skládky v množství 300 až 400 tun za den. Cílem je skládku vyčistit do konce října.

Město odhaduje, že uložení povodňového odpadu na skládku, včetně dopravy a manipulace, vyjde na více než 43 milionů korun.

Zdroj: MěÚ Krnov