ČR | Riziko hrozí hlavně mimo velká města u lesů a luk v ranních hodinách, kdy se zvěř vydává na pastvu a migruje. Silnice jsou překážkou v jejich cestě.

Foto: Ministerstvo dopravy

1. Zpomalte v lesních a zemědělských oblastech. Zvířata se často pohybují v blízkosti silnic, zejména v noci a za úsvitu.
2. Sledujte dopravní značení. Upozornění na možný výskyt zvěře jsou na místech, kde je riziko srážky vyšší. Dbejte na ně a snižte rychlost.
3. Buďte pozorní za úsvitu a soumraku. V této době je zvěř nejaktivnější, takže buďte obzvláště opatrní.
4. Používejte dálková světla, ale s rozvahou. Pokud není proti vám žádné auto, využijte dálková světla pro lepší viditelnost. Jakmile však spatříte oči zvířete, přepněte na tlumená, abyste ho neoslnili.
5. Držte obě ruce na volantu. Pokud se náhle objeví zvěř, budete schopni lépe reagovat a kontrolovat vozidlo.
6. Nevyhýbejte se prudce zvířeti. Snažte se brzdit, ale neprovádějte prudké manévry, protože můžete ztratit kontrolu nad vozidlem nebo způsobit nehodu s jiným vozidlem.
7. Pokud vidíte jedno zvíře, čekejte další. Zvěř často cestuje ve skupinách. Pokud spatříte jednoho jedince, zpomalte, protože další mohou následovat.
8. Zaměřte se na okraje silnice. Sledujte okraje silnice, zejména v zalesněných oblastech, kde se zvěř může náhle objevit.
9. Buďte připraveni na nouzové brzdění. Zpomalte, zejména na silnicích, kde se často vyskytuje zvěř, a buďte připraveni prudce brzdit, pokud se zvěř objeví.
10. Po srážce se zvěří zastavte bezpečně a zavolejte pomoc. Pokud dojde ke srážce, bezpečně zastavte na kraji silnice, označte místo výstražnými světly a kontaktujte policii nebo místní úřady

Zdroj: Ministerstvo dopravy