BRUNTÁL | Večerní běh Bruntálem dospěje v sobotu 5. října do svého dvaapadesátého ročníku, a to bez jediného přerušení. Po celou tu dobu jej přitom řídí jediný člověk, atletický trenér Jan Urban.

Foto: MěÚ Bruntál

Ten na svých cestách po světě, kde doprovázel své svěřence jako manželku a maratonkyni Jarmilu Urbanovou nebo krosaře Zdeňka Mezulianika, obdivoval večerní běhy v různých metropolích a rozhodl se dopřát i rodnému Bruntálu podobnou strhující atmosféru. Akce je součástí projektu České unie sportu Tipsport Sportuj s námi.

„Náš závod má dokonce právem podtitul mezinárodní. Bruntál má totiž družbu s italským městem Castellarano z provincie Emilia-Romagna a tamější běžci k nám jezdí pravidelně, stejně jako ti z polských měst Opole a Rudnik. V minulosti jsme mívali i hodně Afričanů, závodili u nás mistři světa i olympijští medailisté. Nyní hodně cílíme na veřejnost, aby se zapojila do pohybu, proto máme celou řadu kategorií, z nichž si vybere skutečně celá rodina,“ popsal ředitel závodu a předseda pořádajícího sportovního oddílu TJ Olympia Bruntál Jan Urban.

Program na náměstí Míru v Bruntále zahájí od 13,30 hodin závody nejmenších benjamínků na sto metrů a až do 15 hodin následně budou v desetiminutových intervalech startovat stále větší děti až po starší žactvo, jež se představí na patnáctistovce. Část určenou juniorům pak zakončí v 15,15 hodin smíšené štafety. V 16 hodin přijde řada na otevřený kondiční běh na 1500 metrů, jenž je koncipovaný tak, aby se mohli zapojit všichni příznivci pohybu – od rodin s dětmi přes maminky s kočárky až po seniory. Od 16,30 hodin pak vypukne samotný Večerní běh Bruntálem. V jeho rámci se zapojí žáci ve štafetách na velkém okruhu, ženy na pět kilometrů, muži na deset kilometrů a muži veteráni opět na pět kilometrů.

„Máme tu vekou čest, že k nám celá řada běžců jezdí třeba i několik desetiletí. Včetně nich se každoročně zapojí kolem tří stovek sportovců, což je moc pěkné. V dětských kategoriích máme pro nejlepších šest připraveny poháry a pro nejlepší tři navíc medaile, stejně tak top tři štafety dostanou medaile a ta nejlepší pohár. V mužských a ženských kategoriích se vždy nejlepší tři dočkají finančních prémií a na ty dosáhne také nejlepších pět mužů a čtyři ženy absolutně. Chybět nebudou ani věcné ceny, tombola a diplom pro každého účastníka kondičního běhu,“ prozradil Jan Urban.

Zdroj: MěÚ Bruntál